21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Парламентът заплете казуса с българския списък „Магнитски“

Иво Атанасов, депутат от „Има такъв народ“ сн. БГНЕС Архив

Парламентарната комисия, която бистри казуса „Магнитски“ в българското му приложение, единодушно реши да поиска от специалните служби да проверят дали депутати от отиващото си вече 46-о Народно събрание са били официално финансирани от някои от санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ или от свързани с тях лица. В този списък са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и десетки фирми.

Предложението дойде от депутата от „Има такъв народ“ Иво Атанасов, издигнат за кандидат за министър на правосъдието от партията на Слави Трифонов.

Депутатите са заявили, че ако такава информация бъде получена от службите, тя ще бъде запазена в архивите на комисията и ще бъде разгледана от следващия парламент. Искането на Иво Атанасов е внесено заради информация в публичното пространство, че протестиращи са били финансирани от тримата санкционирани.

Макар решението да получи подкрепата на всички присъстващи депутати, имаше и кратка дискусия за ефекта от него, съобщава БНР.

„Тази информация от службите за сигурност – във връзка със свързаните лица, на кого ще бъде предоставена? На коя комисия, като е ясно, че в четвъртък тази комисия приключва, пък няма континюитет между това и следващото Народно събрание, тоест всичко трябва да започне от „кота нула“? Това упражнение просто ми се вижда малко излишно“, заяви Филип Попов от БСП.

„Всички на тази маса знаят, че след като се сформира 47-ото Народно събрание, има процедура – приключила работа, изготвени и внесени документи, отново да бъдат активирани. Така че мисля, че няма да бъде безполезно това усилие“, контрира Надежда Йорданова от „Демократична България“.

На заседанието на временната комисия за наложените санкции по американския закон „Магнитски“ в Народното събрание не присъства служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но имаше представители на Министерството на правосъдието.

В заседанието не участваха и представителите на ГЕРБ-СДС.

Пред депутатите заместник-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев информира за всички сигнали от последните над 10 години срещу санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски и Васил Божков. Сигнали срещу третия санкциониран – Илко Желязков, в МВР не са постъпвали, каза той.

От писмена информация на прокуратурата стана ясно, че обяснения след огласяването на списъка, са снемани само от Пеевски и Желязков. Божков не е търсен, защото се укрива в чужбина, пише в справката.

Специализираната прокуратура започна разследване срещу Васил Божков, за да се установи дали е финансирал протестите през лятото на 2021 година. Според изнесената информация проверките срещу Васил Божков са много, срещу Делян Пеевски в периода 2001-2021 година има 14 проверки, а 13 са прекратени. За Илко Желязков има една отворена проверка.

По време на заседанието Надежда Йорданова от „Демократична България“ и Хамид Хамид от ДПС влязоха в спор за това дали Делян Пеевски е бил проверяван от прокуратурата.

„Мисля че едно е ясно до този момент – че г-н Божков активно се разследва, спрямо него са образувани досъдебни производства. За прокуратурата г-н Пеевски,… в неговата дейност прокуратурата не вижда никакъв проблем“, каза Йорданова.

„Видно от справката, която прокуратурата днес депозира в комисията, в периода 2001-2021 г. са образувани 14 броя преписки. Това отговаря на всички твърдения, че прокуратурата била бездействала и не е проверявала конкретните сигнали, което очевидно не е така“, каза от своя страна Хамид.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html