9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Противоречиви партийни оценки за отиващия си парламент

сн. БНТ/Десислава Кулелиева

Днес е последното заседание на 46-о Народно събрание, преди то да бъде разпуснато с указ на президента Румен Радев на 16 септември.

Очаква се първа точка в дневния ред да бъде гласуването на второ четене на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С промените в него Бюрото за защита на свидетели ще бъде прехвърлено на подчинение на правосъдния министър, а не на главния прокурор, както е в момента.

По повод преждевременното приключване на съществуването на Народното събрание партиите дават оценки, през които прозират техните интереси. Противоречията са явни и те се формират на база на мненията какво е било или не е било свършено в 46-ото НС.

Тома Биков, ГЕРБ

„Очевидно е, че този парламент е провален, както и предишното 45-о НС. Един парламент е провален тогава, когато не е в състояние да излъчи управление на страната, което е основната му задача“, коментира пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

„Ние върнахме мандата, защото предварително т.нар. партии на протеста и БСП заявиха, че няма да подкрепят наше правителство, няма да участват изобщо в разговори с нас. Оттам-нататък беше безсмислено да полагаме каквито и да било усилия в тази посока“, допълни Биков. Според него, това е симптом за тежката политическа криза, започнала от 45-я парламент.

„Всяка партия е в някаква самоизолация, а ние нямаме проблем да разговаряме и да водим диалог с останалите политически сили“, допълни Биков.

„Причината да няма кабинет е, че т.нар. партии на протеста нито са в състояние да водят преговори, нито да очертаят някакъв позитивен дневен ред пред обществото, нито могат да водят преговорите чисто технологично. Видехте едни ходения по стаите с някакви приоритети с много общ характер“, смята депутатът от ГЕРБ.

Той коментира и евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. „На мен това ми се струва като един опит на президента Радев някакси да се освободи от част от тези т.нар. партии на протеста и да ги замени с този тип партия, която евентуално, за разлика от тях, да не се промени. Доколко там има потенциал, предстои да видим, но според мен тези партии на протеста са на ръба на оцеляването.“

На въпроса за съдебната реформа Биков обясни, че отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и прехвърлянето му към министерството на правосъдието не е реформа, а местене от една стая в друга и е абсолютно неадекватно на обществения ред.

Халил Летифов, ДПС

„Факт е, че 46-о Народно събрание не успя да свърши най-важното нещо – да излъчи свое мнозинство, респективно и правителство, което е поредният провал предвид и 45-ото НС“, коментира Халил Летифов – зам.-председател на ПГ на ДПС.

Според него, има две неща от които трябва да си изведем поуки. „Първото са разделителните линии, които се чертаят от всички институции и политическите партии, и които не водят до нищо добро – невъзможност за съставяне на правителство, за ясни приоритети и невъзможност да се възстанови диалогът. Другото е актуализацията на бюджета, с която по предложение на ДПС бяха приети добавки по 120 лв. до края на годината за всички пенсионери, актуализация и увеличаване на пенсиите от 25 декември“, допълни Летифов.

Той е категоричен, че ДПС не участва в чертаене на разделителни линии, които са в ущърб на обществото.

„Ние всички очакваме указа на президента, с който да разпусне 46-ото НС. В съвсем кратки срокове в следващите 2-3 седмици ще стане ясна позицията на ДПС и не е изключено ние да издигнем кандидати за президент и вицепрезидент“, допълни Халил Летифов.

Атанас Зафиров, БСП

„В този безплоден парламент не се решиха няколко важни проблема за българското общество“, заяви Атанас Зафиров – заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

„Първият от тях е фактът, че в този парламент задкулисието продължи да управлява, да нарежда нещата. БСП, разбира се, не участва в този процес, но самият факт, че втори пореден парламент не може да излъчи правителство, означава, че има група от хора, която има интерес това да се случва. Парламентът не беше адекватен на реалния живот, на очакванията на хората“, каза Зафиров.

Според него т.нар. „партии на протеста“ не са приели протегната ръка на БСП и затова не е бил реализиран третият мандат за съставяне на правителство.

„Докато ние имахме доброто желание да говорим за политики, в същото време сме свидетели как са се водели някакви разговори, които доведоха до този резултат.“ Атанас Зафиров каза още, че може би ГЕРБ са осъзнали, че ще загубят президентските избори и затова не са обявили все още своят кандидат за държавен глава.

Атанас Атанасов, ДБ

„Парламентът е жив и това, че имаше толкова бурни дебати, показва, че обществото, през своите народни представители, иска промяна. За съжаление, това не може да стане отведнъж“, заяви от своя страна Атанас Атанасов – съпредседател на „Демократична България“ и зам.-председател на 46-ото Народно събрание.

Относно промените в съдебната система, той коментира: „Аз се надявам, че в следващото НС ще можем да мобилизираме мнозинство, тъй като всички проучвания показват, че българите искат радикална съдебна реформа и ние, политиците, трябва да отговорим на тези обществени очаквания.“

„Не можахме да се мобилизираме, не искам да прехвърлям топката на другия, но в крайна сметка, „Демократична България“ нямаше мандат. Аз останах с впечатление, че колегите от „Има такъв народ“ имаха този шанс, за съставяне на правителство, но сякаш не искаха да го реализират“, обясни Атанасов.

На въпроса за евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, той заяви: „Мисля, че ние гледаме в една посока, имаме донякъде общи цели, така че ще търсим взаимодействие.“

Мая Манолова, ИБГНИ

„За българските граждани този парламент успя да приеме важни решение. За 12 години например, Борисов така и не успя да преизчисли пенсиите. Сега по предложение на служебното правителство, на партии в парламента, има такова преизчисление, което ще увеличи пенсиите от 25 декември средно с 15%“, заяви председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова.

„Важно е, че с добавката от 120 лв. през есента, на фона на ръста на цените и поскъпването на живота, няма да има български пенсионер, който да живее под линията на бедност. Най-ниската пенсия, която ще бъде получавана, е 420 лв., което също се случва за първи път“.

Манолова отчете и повишението на средствата, които се изплащат през втората година от майчинството – до 650 лв., което е ясен знак за подкрепа за работещите жени, както и подкрепата за бизнеса в условията на COVID-19.

„Кратък, емоционален парламент, в който беше нарушен добрият тон“ – така Манолова описа 46-ото Народно събрание.

Тя изрази съжаление, че „Има такъв народ“ са атакували персонално Татяна Дончева, но очаква все пак да надделее здравият разум.

Филип Станев, ИТН

„Този парламент свърши важна работа – важна за държавата и хората актуализация на бюджета“, обяви депутатът от „Има такъв народ“ Филип Станев. Той благодари на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, който е бил в основата на тази актуализация.

„Предният също беше кратък парламент, 45-ят, този също беше кратък. Тогава се оправи обаче този така наречен прословут Изборен кодекс, сега се актуализира бюджетът“, припомни Станев.

По думите му в този парламент се е случило и нещо много по-важно – „лъснаха много истини“. „Излязоха истинските лица на някои от политическите играчи“, каза Станев.

Той обвини конкретно Татяна Дончева, която е показала „как не се прави политика и как се лъже и манипулира“. „Г-н Христо Иванов, г-жа Мая Манолова, г-жа Корнелия Нинова, прекрасните стари играчи от ДПС, ГЕРБ… направиха така, че сега да няма управление, да няма кабинет, да се случва това, което се случва в момента“, заяви още Филип Станев.

Той изрази надежда за по-висока избирателна активност на предстоящите предсрочни избори.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html