10.5 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

100 години от рождението на художника Борис Ненов

Снимка: Съюз на българските художници СБХ / Union of Bulgarian Artists UBA

Изложбата се открива в навечерието на 100-годишнината от рождението на Борис Ненов и представя картини от ателието на художника, собственост на семейството. Публиката може да я разгледа до 30.09.21 в изложбена зала „Райко Алексиев“.

Борис Ненов е роден на 15 септември 1921 във видинското село Старопатица.
В Художествената академия той учи живопис в класа на проф. Дечко Узунов и се дипломира през 1954.
Първата си самостоятелна изложба открива през 1966 в София. Участва с творбите си в редица самостоятелни и представителни изложби на българско изкуство в в България и в чужбина – Етлинген, Виена, Кремс, Москва, Будапеща, Берлин, Лондон, Париж, Атина, Истанбул и Токио. Негови творби са в колекциите на Националната галерия и художествени галерии в страната и чужбина.
Ето какво пише през 1975 критикът и художник проф. Асен Василев:
„Пейзажите на Борис Ненов са забележително явление в нашата живопис. Тяхното появяване отразява логиката на времето и активното присъствие на прогресивните сили в изкуството. Художникът е неразривно свързан със земята и мощта, която тя излъчва. С вродената си артистичност долавя същността на явленията и тяхната вътрешна сила, като им придава със своята отличаваща се техника форма и колорит. От външния свят остава изобилието от светлина, която оживява формата и нейното багрово съдържание.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html