17 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Гечев: Очакваме от Радев джентълменско поведение към БСП

„БСП има решаваща роля в избирането на г-н Радев за президент, както той самият нееднократно е подчертавал. Затова ние очакваме от президента Радев джентълменско поведение към тези, които са го извели на политическата арена. Ние имаме решение на Националния съвет за подкрепа, но имаме и процедури по устав, които трябва да бъдат извървени“, заяви проф. Румен Гечев пред Bulgaria ON AIR.

„Немалко политици, които бяха представени в парламента, е добре да използват новата учебна година да се поучат от грешките си и да разберат, че не може да просъществува парламент, в който няма диалог, няма опити за постигане на общи цели и не се служи на обществото“, каза Гечев.

„На фона на това, което ставаше в парламента, БСП се държеше диалогично, спокойно, професионално и каквото зависеше от нас, се опитахме да направим. Но протегнатата ни ръка остана във въздуха“, допълни той. По думите му, някои от новите политически играчи не са имали никакво намерение да правят правителство.

„Няма как да искаш да правиш правителство, като 65 депутата предлагат ултимативно правителство, без да разговарят и без да получат одобрението на другите 180 души в парламента. Начинът, по който ИТН направиха предложението и кадровите им проблеми беше подход, който предвещаваше катастрофа“, смята социалистът.

„Резултатът от работата на 46-то Народно събрание е почти катастрофален. Все пак приехме нещо важно, което БСП предложи още през април месец – актуализацията на бюджета. Не е вярна постановката, че сме могли да минем и без актуализация. Всички европейски страни увеличиха бюджетните си разходи, защото правителствата им имат задължение към своите фирми и народи, България не прави изключение“, посочи още Румен Гечев.

За новия политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев той каза: „Нямаме повод за притеснения. При демокрацията има нови проекти, едни партия се появяват, други изчезват. Но БСП е тук вече 130 години.“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html