4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Идва ли пълен локдаун? Затварят стадионите за публика

КОВИД парти в столична дискотека.

Ако футболните запалянковци не спазват COVID мерките, ще забранят присъствието на публиката, независимо че мачът се играе на открито. Това обявиха от Министерството на здравеопазването. Според сегашните правила за противоепидемични мерки зрителите трябва да седят през 2 седалки, тоест да се използва 30% от капацитета на стадиона. Повод за реакцията на МЗ станаха мачовете от последния уикенд, на които публиката определено не спазваше мерките, както потвърдиха очевидци.

„Да пуснем в тълпата РЗИ инспектори да глобят 100 човека е абсурдно. Как да влезят и да глобят тези хора, защото не спазват мерките. Затова мислим по-крути мерки”, коментира представител на МЗ и призна, че просто нямат ефективен подход за контрол.

От РЗИ-София заявиха, че проверка за нарушения на противоепидемичните мерки могат да правят освен инспекторите на РЗИ, но и тези от столичния инспекторат и полицаите. По време на футболна среща по принцип присъстват полицаи. За да не се получи дублиране на дейността, по време на мач този контрол го проследяват органите на реда. По отношение на концертите през последната седмица има съставени около 15 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, казаха още от МЗ. Във връзка с това, че има множество заведения, които работят въпреки забраната, от ведомството обмислят да сигнализират прокуратурата за такива нарушители. За да се спазват по-ефективно противоепидемичните мерки, здравните власти вече инструктираха контролните органи за всеки случай на грубо нарушение, рецидиви или отказ да изпълнят разпореждане да се сезира прокуратурата за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

„Там алинея първа казва – който наруши наредба, правила, мерки, издадени против разпространението и появяването на зараза по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000. В алинея втора пише, че ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил лв. Дал съм писмено указание на РЗИ, когато установят такива случаи, веднага да информират с писмо съответната прокуратура, която да предприеме съответни действия по този член. Има си закон, просто трябва да го спазваме, да се подкрепят структурите и проверяващите, влизат в план и прокуратурата и мисля, че така ще се създаде ред, вместо да викаме вижте какво става в Гърция, ние нищо не правим. Просто ще прилагаме закона и нещата ще си влязат в ред”, каза за „Монитор” високопоставен човек в Министерството на здравеопазването. От министерството посочват, че в много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове. Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите – 139, изтъкват от МЗ. Оттам допълват, че пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати.

МЗ иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на прокуратурата. Инспекторите от РЗИ продължават с проверките за спазването на противоепидемичните мерки в страната. За изминалата седмица са направени 3280 проверки. Издадените предписания за констатирани някакви нарушения са над 909, става ясно от данни на Министерството на здравеопазването. Най-много проверки има направени в София – 997, което е близо половината от всички инспекции, а най-малко във Видин – 16.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html