11.8 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Папа Франциск: Не може да има еднополови бракове!

Папа Франциск днес отново изключи възможността Римокатолическата църква да благославя еднополови бракове. Той направи това изявление пред журналисти по време на пътуването си със самолет от Словакия за Рим, предаде ДПА. „Бракът е тайнство и Църквата няма власт да го промени“, каза папата. Той добави, че е важно да се помогне на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но без да се налага на Църквата нищо, което не може да направи.

Папа Франциск спомена регулирането на този въпрос в някои държави като пакта за гражданска солидарност във Франция, който разрешава гражданско съжителство на еднополови двойки. „Ако двама души от един и същи пол искат да прекарат живота си заедно, правителствата имат начини да ги подкрепят чрез граждански процедури. Но бракът си е брак“, каза Светият отец. Папа Франциск каза днес, че е против абортите, които според него са „убийство“. Той обаче заяви, че не иска американските епископи да отказват да дават причастие на президента Джо Байдън и други политици само защото подкрепят абортите, за да не се смесва политика и религия, предаде Асошиейтед прес.

Папата добави, че никога не е отказвал причастие на никого, но и никога не го е давал съзнателно на политик, който е привърженик на абортите. Светият отец призна, че веднъж е дал причастие на жена, която след това му споделила, че е еврейка. Запитан от журналисти за скептично настроените спрямо ваксините и противопоставящите се на задължителната ваксинация хора папа Франциск заяви днес, че не разбира защо хората отказват да се ваксинират срещу COVID-19, добавяйки, че човечеството „има история на приятелство с ваксините“ и подчерта, че е нужна спокойно проведена дискусия, за да бъдат убедени скептиците. Папата припомни, че от десетилетия хората са били ваксинирани срещу морбили, заушка и полиомиелит „и никой не е казал нищо по този въпрос“.

Ден по-рано европарламентът прие резолюция относно правата на ЛГБТИ лицата в ЕС, според която Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИ семействата и еднополовите двойки при упражняването на основните им права. Те трябва да имат същата свобода на движение и правото на събиране на семейството като останалите. В резолюцията се посочва, че еднополовите бракове или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html