17 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ – 21,1%, ИТН – 16,9%

Партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори на 11 юли и отстъпва на ГЕРБ първото място по електорална подкрепа. Това показват резултатите от проучване на обществените нагласи в периода 8-15 септември, проведено от „Алфа Рисърч“.

16.9% от анкетитаните са заявили твърдо намерение да гласуват за „Има такъв народ“, в сравнение с 24,1% получени на вота през пролетта.

Водеща политическа сила отново е ГЕРБ, които не повишават резултата си, но съумяват в голяма степен да запазят твърдите си привърженици (21.1%). Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, включително поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техния резултат надолу, коментират от „Алфа Рисърч“.

В тази ситуация БСП повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е „Демократична България“ с 13.2%. ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6%. „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ обаче е на ръба за влизане в парламента (4.1%). От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4-процентовия праг, е Възраждане (3.5%).

Проучването показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват по отношение на политическия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

38% от анкетираните смятат, че следващият парламент ще излъчи правителство, а 28% са на обратното мнение.

51.7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55.4% – в президентските.

Едва 27% смятат, че първият служебен кабинет с премиер Стефан Янев се е справил с подпомагане на бизнеса и със социалната политика,  45.6%  са на противоположното мнение. Като най-слаби се оценяват действията на кабинета по ограничаването на ковид пандемията и ваксинацията – 24.2% положителни, срещу 42% отрицателни.

Най-висока оценка бившето правителство получава за организацията на изборите на 11 юли – 63% положителни мнения. Ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства се определя като успешно от 43.7% от анкетираните.

В резултат, цялостната дейност на служебното правителство до този момент се ползва с 44.9% одобрение, срещу 30.9% неодобрение.

Служебният премиер Стефан Янев е с по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48.7% положителни оценки, едва 18.9% отрицателни, а почти всеки трети (32.4%) няма определено мнение.

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 8 – 15 септември 2021 г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране –  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html