28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Световната банка пита Кристалина Георгиева лобирала ли е за Китай

През 2017 г., когато е изпълнителен директор на Световната банка, Кристалина Георгиева е оказвала натиск да бъде повишена позицията на Китай в класацията на световните икономики.

Това разкрива проверка на адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка. След проверката на дейностите по изготвяне на годишния доклад „Да правиш бизнес („Doing Business“) Световната банка е установила сериозни етични проблеми и е решила да спре изцяло публикуването му. Очаква се тя да даде обяснение относно доклада на Световната банка на заседание на МВФ днес.

В доклада Doing Business 2018, публикуван през октомври 2017 г., Китай е трябвало да бъде със седем места по-назад – не на 78-мо място, а на 85-о.

Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 се дължат на оказан натиск от ръководството на банката върху екипа на Doing Business.

Като се позовава на резултатите от проверката, Bloomberg TV съобщават, че Кристалина Георгиева и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков са оказвали натиск за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката“.

Резултатите от проверката са оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил те да бъдат публикувани.

Георгиева, която в момента е управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че категорично не е съгласна „с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html