10.5 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

60-ото издание на „Мартенски музикални дни“ се открива в Русе

Снимка: Община Русе

Днес в Доходното здание в Русе е тържественото откриване на така дългоочакваното 60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който беше отлаган три пъти заради пандемията. Фестивалът е организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.

С посвещение на годишнината на фестивала и паметта на основателите му пpoф. Caшa Πoпoв, Илия Teмĸoв и Mиxaил Kътeв е постерната изложба „Началото“, която ще се открие в 18 часа във фоайето на Доходно здание. Експозицията представя архивни документи за историята на фестивала и е съвместен проект на Държавен архив – Русе и Община – Русе.

В 19 часа с Концерт за виолончело № 1 на Шостакович и Фантастична симфония на Берлиоз, в изпълнение на Русенска филхармония, стартира първата фестивална вечер. Дебют на българска сцена прави един от талантливите млади инструменталисти – френският виолончелист Орелиен Паскал, лауреат на Международния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел. На диригентския пулт застава Маестро Емил Табаков. Концертът ще бъде излъчван на живо по Българското национално радио.

Държавната опера в Русе ще представи на 20 септември премиерата на операта „Мефистофел“. Диригент е Сунай Муратов, режисьор е Жан-Франсоа Д’Oндт.
Публиката ще има възможност да се срещне и с големия български цигулар Светлин Русев, съобщава БТА.

Фестивалът ще бъде закрит на 3 октомври със световната премиера на концерта за цигулка на Емил Табаков.

В рамките на изданието ще бъдат представени и четири художествени изложби. Документалната изложба „Началото“ разказва историята на фестивала. Друга експозиция ще покаже връзката на Дмитрий Шостакович с Русе.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html