20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

ВМРО започна серия от протести срещу ръста на цените

сн. ВМРО

Протест на ВМРО блокира предупредително кръстовището на бул. „Тодор Александров“ в София. Половинчасовата акция е срещу драстично повишаващите се цени на електроенергията, горивата, парното и продуктите от първа необходимост.

С викове: „Живков – позор, оставка и затвор!“, „Мафия“, „КЕВР – оставка“, „Не на монополите!“ ВМРО направи показна акция, като предупреждение към държавните институции, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за овладяване на ценовия шок.

В центъра на протеста бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, заместник-председателите на организацията Милен Михов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов, членовете на националното ръководство Александър Сиди, Красимир Богданов, Борис Вангелов, председателят на Националната женска организация Султанка Петрова, представители на младежката организация и граждани, съобщават от ВМРО.

По-рано през деня, на проведения Организационен съвет, беше взето решение за поредица от действия, насочени към заостряне на общественото внимание за овладяване на социалната криза, която е следствие от лавинообразната инфлация, довела до обедняването на населението.

сн. ВМРО

Час преди гражданския протест войводите пуснаха и своите искания към държавата и предупредиха, че ако не се предприемат спешни мерки, в това число закриване на КЕРВ и спиране на износа на електроенергия, изненадващите протестни действия в цялата страна ще прераснат в гражданско неподчинение.

Ето и някои основни примери с хранителни продукти, цени на горива: Спрямо юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето – с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки – 14%.

Цените на тока, парното тормозят българските граждани и убиват българския бизнес. Топлата вода пък е с 13,6% по-скъпа.

Цената на тока за бизнеса в е два пъти над средната за миналата година и в пъти на тази в Белгия, да речем. Бизнесът е в будна кома.

Докато политиците си играят на нови проекти и залъгват народа със сладки обещания в бъдеще, всъщност му бръкнаха в дълбоко в джоба. Стотици средни и малки фирми фалираха. Стоици хиляди домакинства са на ръба на оцеляването.

Затова от ВМРО ще протестират предупредително със следните настоявания:

  1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване на дефицита.
  2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.
  3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до овладяване ръста на цените.
  4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.
  5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html