15.8 C
София
петък, 22 октомври 2021 г.

Документална изложба в Париж показва ранните години на Кристо

Снимка: Дом на хумора и сатирата, Габрово / House of Humour and Satire, Gabrovo

30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в Париж в галерията на Българския културен институт до 30 ноември 2021 г. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.

Събитието е рядък шанс за жителите и гостите на Париж да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава – неговият „български период“.

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и отложено изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.

Изложбата може да бъде посетена в галерията на Института до 30 ноември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г и в София през 2019.

Събитието е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо, Габрово. В началото на годината за целта бе избрана сградата на бившия Техникум по текстил.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html