28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Защо коалицията ГЕРБ-СДС обърна социологията?

Стойчо Стойчев, кадър НоваНюз

Част от избирателите са отблъснати от т.нар. протестни партии и това се вижда в публикуваните в последните дни нови социологически проучвания, които връщат коалицията ГЕРБ-СДС на първото място.

„Нормалната политическа логика, след изместването на фокуса на скандалите от управляващата партия към партиите на протеста, демонстрацията на неспособността на тези партии да провеждат нормални политически разговори, без да се стига до компромати и до грозни сцени, отблъсна част от избирателите”. Това заяви пред НоваНюз политологът Стойчо Стойчев.

По думите му, когато се стигне до отлив на избиратели – дори да няма приток към старите партии на статуквото – те със стабилните си електорати стоят по-добре спрямо партиите на протеста.

„Много зависи каква ще е новата конфигурация в следващия парламент. За ГЕРБ-СДС в момента проблем е политическата изолация, а не електоралната подкрепа. Очевидно не може да се говори са сходство на политическата изолация спрямо тази, на която е подложено ДПС. Тя ще бъде преодоляна, но трябва да мине време”, категоричен е политологът.

Според него има нов играч на изборите  – партията на Кирил Петков и Асен Василев. „Най-голямата неизвестна все още не е адресирана и това е ролята на президента в тази партия на двамата доскорошни министри. Дали ще я припознае, дали активно ще участва или ще се прави, че няма нищо общо с тях, но индиректно ще помага”, заяви Стойчев.

Той смята, че новият политически проект няма да се превърне в голяма изненада. „Електоралното поле, в което те могат да се разгърнат и да търсят избиратели, е много добре мобилизирано“. подчерта политологът.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html