17.4 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Стоилов завидя на Иван Гешев: Мен няма да ме пазят от НСО

Янаки Стоилов, кадър бТВ

Аз, за разлика от главния прокурор, няма да се движа с няколко големи автомобила на НСО, които да осигуряват защитата ми. Тя ще бъде за свидетелите и магистратите, заяви в интервю за бТВ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в коментар на закона, с който Бюрото за защита на свидетелите бе отнето от главния прокурор и пратено в правосъдното ведомство.

„Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. За мен това не е била приоритетна задача, парламентът инициира тази промяна, защото в момента има открито конституционно дело“, поясни той.

Стоилов добави, че споделя основните мотиви, че в сегашния закон има дори противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва някакви функции, на която и да е структура в съдебната власт. То първоначално е създадено към Министерството на правосъдието и според него връщането му там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

„За мен амбициозна цел е всички дейности по издаване на новите актове, на споразумения, на преминаване на имуществото трябва да бъдат решени за седмици. Това трябва да стане по начин, по който да се запази капацитета на дейността на Бюрото. Бъдейки в Министерството на правосъдието, Бюрото по защита на свидетелите ще бъде, в някаква степен, независимо в своята дейност“, каза още правосъдният министър.

Чатът между Гешев и Арнаудова

„Това показва наличието на неформални отношения между тези две институции, което според мен не укрепва институционалното доверие към тях. За мен не е добре, тъй като те се позоваваха на съвместни акции на МВР и прокуратурата, но в крайна сметка посредничеството за такава лична комуникация между бившия премиер и главния прокурор в момент, когато тази тема се обсъжда в парламента е в повече от това, което изискват техните официални позиции“, така Стоилов отговори на въпроса какво мисли за чата между главния прокурор Иван Гешев и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова по време на заседание на парламентарната комисия по правните въпроси преди дни.

За Специализирания съд

Трябва да продължи да има специализирано правосъдие, но без специализиран съд. Това означава да се създадат специализирани отделения в седалищата на 5-те апелативни района към съответните окръжни апелативни съдилища и да се стесни обхвата на компетентност на специализираното правосъдие. Така магистратите няма да бъдат податливи на местен натиск.

Новият политически проект на Петков и Василев

Кирил Петков и Асен Василев натрупаха известен опит и значителна популярност чрез работата си в служебното правителство, вложиха много енергия, така че имат правото на своите амбиции да получат подкрепа от българските граждани на изборите. Мисля, че те ще имат резултат, който ще им позволи не само да участват в парламента, но и да повлияят дори може би да помогнат за образуването на следващата управленска конфигурация.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html