9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Топ държавни чиновници подпират проекта на Петков и Василев

Асен Василев, и Кирил Петков, сн. БГНЕС Архив

Чиновници по високи места, включително областни управители, са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, и буквално са на повикване за организиране на срещи по места. Това съобщава “Труд”, цитирайки висши служители, изключително близки до президентството, и трима кметове от Южна България.

На въпрос на вестника дали на върха на политическата пирамида е президентът Румен Радев, източниците на „Труд“ от “Дондуков” 2 не потвърждават, но и не отричат.

Според информацията, която председателят на “Екогласност” Емил Георгиев изнесе пред “Труд”, основните действащи лица в изграждането на политическата мрежа са съветникът на президента Николай Копринков и шефът на политическия кабинет на министъра на образованието Николай Денков – Иван Модев.

Областните управители са избрани за най-подходящ канал за събиране на кадри, тъй като общо 12 от 24-те губернатори са бивши шефове в МВР или офицери от армията, а бъдещата формация се наричала на жаргон “служебната партия”.

Вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев са имали пръв помощник в организирането на срещите им по места в лицето на съветника на Румен Радев – Николай Копринков.

На срещите по региони са били вербувани активисти на БСП, ДБ, ИБГНИ, АБВ, ГЕРБ, ВМРО, “Има такъв народ” и дори на “Българско лято”. Новият проект е представян от Кирил Петков и хората му като платформа за подкрепа на Румен Радев, като движение на честни хора или инкубатор за млади инвеститори според аудиторията в съответния район. В отделни общини са правени опити да се привлекат цели партийни структури, заедно с местните председатели.

Петков посети Бургас като министър под претекст, че идва да оглежда бъдещо изграждане на Индустриална зона в Равнец. Няколко дни преди това обаче президентът Румен Радев беше наблизо на събора на Петрова нива. Областната управителка Мария Нейкова, която е бивша на Стара Загора е много близка на Радев. Нейкова се спряга като част от новия проект на Кирил Петков, както и зам. областният управител Асен Бонджев, който пък е известен като протестър, но се броеше от ИБГНИ.

Лидерът на Средна европейска класа (СЕК) Георги Манев обяви че напуска политиката на 54-годишна възраст, за да се съсредоточи върху бизнеса си и другата си страст – изкуството. За свой наследник в СЕК Манев ще предложи бургаския общински съветник Константин Бачийски, който пък бе сред посрещачите на Петков в Равнец. Георги Манев заяви, че разговори в тази посока не били водени, но сам призна, че лично той симпатизира и на Кирил Петков, и на Асен Василев. Сътрудничество можело да има само на базата на общи идеи и програма, а не предоставяне на регистрацията на ПП СЕК.

БСП в Шуменско може да пострада сериозно, ако се окажат верни слуховете, че от бъдещия проект на Кирил Петков и Асен Василев са оглеждали за водач на листа областния и общински председател на БСП Шумен Веселин Пенчев. Младият адвокат изненадващо беше въведен в ръководството на Североизточното държавно предприятие и стана председател на неговия Управителен съвет, а неофициалните коментарите са, че точно съветникът Копринков е бил факторът, заради когото Пенчев е “оценен за поста”.

В Благоевград усилено се говори, че Кирил Петков търси кадри от Американския университет. Самият Петков е бил лектор в университета преди година и половина. Бившият служебен министър хареса кмета на “Има такъв народ” Илко Стоянов. Гост на срещата, която бе затворена за медии, е бил един от основателите на софтуерната фирма Телерик.

Във Варна “партийното строителство” на Петков и Василев ще вземе независими общински съветници, кадри от ВМРО и от “Българско лято”. “Труд” научи, че от местните ръководства на ДБ, БСП, ГЕРБ и ИТН са провели разговори с голяма част от структурите във Велико Търново, с цел да се изолират преди изборите бъдещи членове на необявената формация. В четвъртък вечерта подобно събрание е имало в местната централа на социалистите.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html