5.7 C
София
петък, 3 декември 2021 г.

Училището отказало Николай Денков от проекта Петков-Василев

Николай Денков, кадър БНТ

Просветният министър Николай Денков, който остана на поста и във второто служебно правителство, обяви днес, че вероятно е щял да бъде с Кирил Петков и Асен Василев в новия им политически проект, но началото на учебната година му попречило.

Пред БНТ той обясни защо не е последвал харвардските си колеги. „Отговорът е доста ясен. Ако правителството не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано, или два или три месеца по-късно, вероятно щях да бъда с тях. При положение, че през последните три месеца ние подготвяме тази система, организираме я по различен начин, слагаме един много труден механизъм, при който да следим във всяко едно училище какво се случва, за мен беше некоректно да напусна системата, да сложа един нов човек, който не познава как работи тази система и да се опитаме да я подкараме на 15 септември“, каза Денков.

„Ангажиментът към просветното министерство е важен – говорим за здравето на децата и учителите и за тяхното образование. Когато стане дума за образование и политика – казал съм го много пъти – в образованието има място само за една политика и това са образователните политики – никакви партии, никакви политически проекти, никакви партийни дейности нямат място в образованието“, допълни министърът.

Министърът повтори, че отговорността му в момента е към образователната система и задачата му е да минимизира, доколкото е възможно, следващата вълна в системата без да се затварят училищата.

Денков заяви, че познава Кирил Петков и Асен Василев от години и по време на служебното правителство те са показали, че искат промяна, а и знаят как да я направят. „Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми“, каза той.

Заяви обаче, че няма представа дали зад партията на Петков и Василев стои президентът Румен Радев. „Това, че са служебни министри е очевидно, но оттам-нататък те си тръгват по своя път“, каза Николай Денков.

„Напълно ясно разбирам това, което казаха, че с десни средства могат да се извършат леви политики и те го показаха на практика. Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н. – ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще. НС можеше да свърши част от тази работа, на за съжаление не можаха да сглобят партиите. Тяхната идея сега е вероятно да сглобят парламент, който да започне да върши тези неща“, каза служебният министър.

За гражданството на Петков Денков заяви, че КС трябва да се произнесе.

Що се отнася до ученето тази година министър Денков уточни, че са сменили радикално системата, по която ще се отварят и затварят училища и ще се следи какво се случва с разпространението на коронавируса. „Това е съвсем нов механизъм, който не беше изпробван преди 15 септември. Има и своите рискове, но е насочен максимално към това да бъдат отворени училищата“, каза той.

Създаден е баланс с механизма и насоките – максимално отворени училища, но ако има болен ученик, се карантинира паралелката, директорът решава дали училището ще мина към ротация или дистанционно обучение.

Трябва обаче вътре в училището да спазват мерките, призова Денков.

Директори, учители и родители трябва да гледат внимателно децата и ако видят симптом, да приберат детето в къщи, да го тестват, за да не пламне цялата паралелка или училище.

Ситуацията в момента изглежда добре. Вчера са тествани учители и ученици. Установено е, че най-висок процент от карантинирани учители има в Търговище, защото наскоро областта беше в тъмночервената зона. Денков заяви, че е важна ситуацията с коронавируса около училището, защото се пренася вътре в него.

В момента около 35% от учителите са ваксинирани, около 3% са с първа игла. Около 20% са преболедували. Т.е. имаме покритие малко над 50% от учителите, каза министърът.

Денков смята, че задължителни мерки за ваксиниране могат да бъдат въведени, само когато обществото ги подкрепя. „За съжаление, когато в България някой излезе и каже: „ваксинирайте се“, се намират и други хора – от парламентарна трибуна, от комисия по здравеопазване…, които казват обратното. Българското общество беше объркано от лъжепророци“, каза министърът и осъди лидери, които „говорят опасно“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html