16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Шок: Наши авиокомпании остават без помощ за ковид кризата

Авиокомпаниите за пътнически превози в България няма да получат държавна помощ, въпреки че актуализираният бюджет предвижда целеви 60 милиона лева. Това съобщи БНР, като цитира председателя на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков. По думите му критериите за получаване на държавна помощ са променени между първо и второ четене по начин, по който от тях могат да се възползват едва няколко авиокомпании.

Загубите са за милиони евро, които се понасят основно от компаниите за пътнически превози – доскоро 17 на пазара, но вече две от тях са върнали лицензите си, защото не могат да се справят, обясни Тодор Иванджиков. Проблемът идва от изненадваща промяна в критериите, според която релевантна за загубите е 2019 година, когато реално пандемията от COVID-19 не съществуваше.

„С тези нови критерии повечето компании фактически остават без помощи“, каза Иванджиков и предупреди, че пренареждането на пазара е в полза на нискотарифните международни превозвачи, което обаче е в ущърб и на България, и на българските авиокомпании, и на хазната, тъй като чуждите фирми не плащат данъци у нас.

„В понеделник имаме среща с авиокомпаниите. Ще поискаме да поговорим с юристите какви вратички могат да се отворят в закона“, уточни той.

Първоначалното становище на юристите е, че има законова форма, в която все пак помощите да бъдат достъпни, но въпросът остава отворен, допълни Иванджиков и уточни, че става дума единствено за пътническите превози, а не за бизнес пътуванията и карго полетите.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html