17.4 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Бизнесът поразен от влошаването на икономическата среда у нас

Васил Велев, АИКБ, сн. БТА, архив

В България средата за правене на бизнес се влоши допълнително, а причините за това са много, но като водеща може да се посочи ръстът на цените на електроенергията. Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). От Асоциацията настояват за свикване на Националния икономически съвет, където да се обсъдят горещите проблеми и да се вземат решения за преборването им.

За месец август на пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-скъпа цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, уточни Васил Велев. Цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР, 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица, поясни шефът на АИКБ.

Искаме равни условия с останалите бизнеси в Европа, такива равни условия не получаваме, подчерта той. „Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното“, каза Велев.

„Новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, коментира Велев относно действията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев.

Трябва да има цялостен план за прехода, посочи той и очерта варианти за замяната на въглищните индустрии с фотоволтаици. Според него има риск да се изгуби европейско съфинансиране за този преход, ако Планът за възстановяване продължава да се бави.

Предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост, заяви Васил Велев по повод опасенията от загуба на работни места при закриването на въглищните индустрии. „Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 хиляди души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат“, категоричен бе председателят на АИКБ.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html