21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Тренд: Петков и Василев вземат пето място, ако изборите са днес

сн. БГНЕС, архив

Политическата формация на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, която се очаква да бъде обявена по-късно днес, събира 9% подкрепа от гласуващите в България. ГЕРБ-СДС си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Такива са резултатите от национално представително проучване на Изследователски център Тренд по поръчка на „24 часа“.

Проучването през септември регистрира рекордно ниска за последните няколко години оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

Отчита се и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина „Тренд“ реши да тества общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха. 43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

Източник: Тренд

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ-СДС с 24,4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест.

Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17,5%) и БСП (16,6%).

Като втора група се очертават ДПС (9,3%), формация около Петков и Василев (9,1%) и Демократична България (8,5%).

В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3,8%), Възраждане (2,9%) и ВМРО (2,2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html