20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Художнички от Бургас с обща изложба в Малта

Снимка: Община Бургас

BONDS е заглавието на една многообразна изложба, представяща творбите на две сестри – Лиляна Гер и Надя Пеовска. Тя е подредена в Дружество на художниците, Малта. Експозицията бе открита от министъра на културата и културното наследство д-р Хосе Херера, както и от куратора на изложбата Родерик Камилери. Сред гостите бяха още президентът на Дружеството на малтийските художници Андре Момо, художници, артисти и ценители. Изложбата, която се радва на завиден медиен отзвук, ще може да се посети до 23-ти септември.

Експозицията включва различни артистични подходи чрез разнообразни материали в синтез. Отразява понятия като идентичност, памет и взаимоотношения. Двете художнички обединяват различните си артистични практики, представяйки една уникална селекция от експериментални произведения, които представят техните възгледи за семейните връзки и човешки взаимоотношения. Изложбата представя живописни платна, колажи, дигитални творби, както и смесена медия.

Двете сестри, които живеят разделени, на разстояние от стотици километри, се събират заедно в Малта, за да представят съвместната изложба. Лиляна живее в Малта, а Надя Пеовска в Бургас, България. Идеята за съвместна изложба се заражда преди две години.

Емоционалната връзка, която те имат като сестри, е в основата на темата на изложбата, но в процеса на подготовката темата се разраства до най-различни интерпретации. Всяка от тях работи над творбите за изложбата в страната на местоживеене, но по време на процеса те не спират да обсъждат работите си и да отправят критика една към друга. Те създават 34 творби в смесена техника за изложбата под насоката на куратора Родерик Камилери.

„Процесът на подготовка на изложбата беше едно много интересно и емоционално преживяване и една от творбите на сестра ми Лиляна „Съвместен растеж“ го представлява много добре,“ казва Пеовска.

„Докато създавах творбите за изложбата аз пресъздавах връзката между мен и сестра ми, връзката със семейството и корените, откъдето сме произлезли, както и други асоциации по темата. Намерих вдъхновение по темата в спомени от моето детство и семейни снимки. Участвам с живопис, колажи със стари фамилни снимки и бродерия, както и една инсталация, която включва приблизително 120 снимки пришити към традиционна Българска дантела,“ споделя Надя Пеовска.

От своя страна Лиляна Гер споделя, че някои от творбите на Надя Пеовска предизвикват у нея много силна емоционална реакция.

„Творбата на Надя Пеовска „Среща I“ предизвика сълзите ми, докосна ме на много дълбоко емоционално ниво, тъй като срещите ни на посрещане и раздяла винаги са били много силно вълнуващи,“ казва Гер.

Тя обяснява процеса си на работа: „Подготовката по изложбата започна за мен с четене по темата, разглеждане на най-различни изображения свързани с темата, и както и Надя разглеждайки стари семейни снимки. В много случаи времето между раждането на идеята и нейното пресъздаване отнемаше месеци.“

В ролята си на куратор на изложбата Родерик Камилери трябваше да обедини различните форми на изразяване на двете артистки.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html