17.4 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Божков пожела Евросъюзът да разследва София за беззаконие

Васил Божков, кадър Фейсбук

Укриващият се в Дубай обвиняем Васил Божков е изпратил писмо до Европейския парламент с оплакването, че у нас цари беззаконие, срещу него няма повдигнато обвинение вече две години, а законът „Магнитски“, който е в разрез с Европейския съюз, го третира като виновен без да може той да се защити. Затова Божков настоява неговият случай да бъде разследван от ЕП и Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, като се оплаква най-вече от прокуратурата и служебното правителство, предаде dir.bg.

„Бих искал да призова чрез Вас Европейския парламент и Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да разследва действията на българската държава спрямо мен и дружествата, в които участвам като акционер – не заради мен, а защото моят казус „от А до Я“ е нагледен пример за брутално беззаконие“, пише Божков до София Хелена ин ‘т Велт, член на Европейския парламент и председател на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В писмото, разпространено до медиите от неговия пресцентър, той описва „безпрецедентна координирана атака на цялата държавна машина“, която „за броени дни всички мои лични и на семейството ми банкови сметки, както и на търговските дружества, в които съм акционер или съдружник, бяха запорирани“.

Божков описва още, че държавата е конфискувала имуществото му и е ликвидирала бизнеса му. Разказва, че са му повдигнати общо 19 обвинения, като укриване на данъци, участие в организирана престъпна група за извършване на корупционни престъпления, участие и финансиране на опит за държавен преврат., но 2 години по-късно срещу него нямало нито едно обвинение от страна на прокуратурата, което да е в съдебна фаза.

Васил Божков добавя към репресията спрямо него и присъствието му в списъка „Магнитски“, оповестен от САЩ, като посочва, че този закон „се стреми, в разрез с правото на ЕС, да получи извънтериториално приложение в държава членка, ме третира като виновен и дори не дава възможност да докажа противното“.

„Присъда без съд, която служебното българско правителство подпечата отново в пълно нарушение на българските закони, Конституция, всички норми на ЕС и международни договори за защита на човешките права“, оплаква се още на евродепутатката Васил Божков.

Той разпространи факсимиле на писмото до ЕП и в личния си профил във Фейсбук, придружен с коментар.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html