4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Заплашват математик с убийство заради ковид прогнозите му

Проф. Николай Витанов, кадър бТВ

Популярният с прогнозите си за разпространението на коронавируса у нас математик проф. Николай Витанов получава заплахи за убийство от „хейтъри“, разказа самият той в интервю за бТВ.

Витанов каза, че не е подавал сигнали в полицията. „Аз съм най-заплашваният човек в България. От този момент спирам да коментирам всякакви числа, с изключение на базовото репродуктивно число. Числата ще ви ги кажат уважаемите „хейтъри“ – те са много компетентни, да заповядат“, заяви той.

„През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане“, допълни математикът.

Според Витанов от пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали.

Иначе професорът разкри, че вторият пик на четвъртата вълна на ковид се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване. „Вече загубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.

По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна тогава може би ще е между 2 и 2,20.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“, се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

кадър бТВ

Според него София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

Според него като неблагоприятни фактори за заразата се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html