17 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Кантарджиев: Министърът да не се крие от ковид под юргана

Проф. Тодор Кантарджиев, кадър НоваНюз

Служебното правителство не върви в правилната посока при борбата с ковид пандемията, заяви пред НоваНюз проф. Тодор Кантарджиев.

„През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни и време за подготовка“, смята той.

И прикани служебния министър да внимава с решенията си, защото вреди много на здравеопазването. „Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя“, категоричен е Кантарджиев.

Според него имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. „Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите“, каза Кантарджиев и прогнозира, че пикът на настоящата вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.

„Когато мен ме разкараха, хората си казаха: „Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме – да видим какво ще стане“, каза още професорът.

Той коментира и закупуването от България на френската ваксина. „Тя е за много ограничен контингент хора, които няма да направят адекватен отговор с другите ваксини поради заболяване или провеждана терапия и по-лесно ще изградят имунитет към синтетичния й белтък“, разясни специалистът.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html