8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Хора на Петков и Василев плъзнаха из телевизионните студия

Яна Балникова, кадър БНТ

Някои от показаните от Кирил Петков и Асен Василев водещи членове на техния проект „Продължаваме промяната“ станаха звезди на сутрешните блокове на националните телевизии. Tе тръгнаха да обясняват какво очакват от съществуването си в политиката в идните дни и месеци, по време на изборите на 14 ноември, както и след това при евентуалното влизане в парламента.

„Очакванията към нас наистина са много – от една страна това е много одухотворяващо, защото след вчера толкова много подкрепа дойде към нас и това е много хубаво чувство, но е и много голяма отговорност“, заяви Яна Балникова, представител на новия политически проект „Продължаваме промяната“. В неделя самата тя представи себе си, като каза, че има над 13 години опит в аутсорсинг индустрията, където създава и управлява големи екипи и реализира проекти. Била е част от управленския екип на успешна международна фирма, основана в България.

Най-честият въпрос, който ни задават е: „Сигурен ли си, че знаеш с какво се захващаш?“. Това, което знаем е, че има нужда от промяна и затова и ние всички скачаме в този проект“, допълни Балникова, която бе и заместничка на Кирил Петков в битието му на служебен министър на икономиката.

„Това, което видяхме последните 4 месеца в министерството беше просто разочароващо и обезсърчаващо на много нива – където и да отворим, каквото и да пипнем, който и процес да проучим – все излиза някакъв проблем, някакъв начин, по който няма контрол къде отиват средствата в тази държава и всъщност това е нещото, което ме накара да се замисля какво мога аз да направя лично като някой, който живее в тази държава, защото аз цял живот съм живяла тук, за разлика от много други наши колеги в проекта“, каза Балникова.

„Това, което ме кара да съм уверена, че мога да помогна – и аз, и екипът като цяло, е опитът, с който идваме“, категорична е тя.

„Ние всички идваме от различни бизнеси, виждаме как стават там нещата, виждаме какво пречи на един бизнес в нашата държава да расте и да се развива, какво пречи на инвестициите да идват у нас. В това всъщност аз мога да помогна – в насърчаване на предприятия, на инвестиции, там е моята сила“, посочи Яна Балникова.

Според нея привличането на инвестиции е възможно основно със спиране на корупцията. „Това, което трябва на една стабилна икономика е липса на корупция, една много силна съдебна система и това вече наистина ще помогне“, смята Балникова.

„През последните 4 месеца много работих с малките и средни предприятия и това, което виждам е, че има още много какво да се направи в посока насърчаване развитието на тези малки и средни предприятия“, допълни Балникова. Тя даде пример с Фонда за насърчаване на малкия и средния бизнес, където бюджетът е 5 милиона лева годишно. „Където и да отидем в Европа трябва да ни е срам от този бюджет“, категорична е Балникова.

„Това, което ние показахме за 4 месеца в министерството на икономиката е, че с желание нещата могат да се случват много бързо“, допълни Балникова.

Калина Константинова, кадър бТВ

„Искаме „Продължаваме промяната“ да е името на коалицията ни“, каза пред бТВ Калина Константинова, която също идва от екипа на Петков в Министерството на икономиката, където бе негов заместник и съветник. В неделя тя представи себе си като икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор.

„На финала на това, което направихме като отбор в Министерството на икономиката, седяхме с щафетата отпред и си представихме, че ще го направим по-лесно за партиите, които съставят кабинет, да продължат промяната, която стартирахме. За съжаление се оказа, че нещата не изглеждат така. Всички задачи, които стартирахме, не са за 4 месеца. Не са задачи за още два месеца и решихме, че ако искаме промяната да се случи, трябва да продължим със собствени сили да работим за това“, каза Константинова.

По думите й тя се познава с Петков и Василев от над 15 години. Запознала се е с тях покрай малкия си брат, който бил част от „Харвардския клас“ на двамата в СУ „Климент Охридски“. Константинова обясни, че досега не е била част от нито една партия.

Формацията „Продължаваме промяната“ все още търси партия мандатоносител, водят се преговори с няколко различни партии. Относно информацията, че една от тях е „Волт“ на Настимир Ананиев тя отговори, че не е запозната, защото не е участвала в тези преговори.

„Искаме да ни помогнат, да бъдат нашата опаковка, за да се явим на изборите. Няма да търсим да крадем депутати от други партии. Искаме нашата коалиция да се казва „Продължаваме промяната“, добави Константинова.

Тя отхвърли твърденията, че са „президентска партия“, но беше категорична, че ще подкрепят Румен Радев на предстоящия вот.

За приоритетите им тя заяви: „Държавата трябва да се махне от пътя на бизнеса, за да може той добре да си свърши работата. Трябва да осигури една справедлива среда, така че инвеститорите да дойдат, но тази среда трябва да е привлекателна и за хората“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html