8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Бездушни медици причинили смъртта на 18-годишно момче

Родителите на починалото момче, кадър БНТ

Момче на 18 години е починало в пловдивската университетска болница „Св. Георги“, след като е било хоспитализирано заради удар в главата. Според родителите до фаталния край се е стигнало при очевидна лекарска грешка. Майката и бащата са убедени, че има неглижиране от страна на медицинския екип на болницата.

„Синът ни получи лека до средна мозъчна травма, сътресение. Вечерта след като беше извършен скенер лекарят се колебаеше дали да го приеме или изпише и в крайна сметка го прие. В неврохирургията той беше два дни, обясни бащата пред БНТ. Ние с майка му видяхме как убиха нашето дете. Аз съм категоричен, че това, което извършиха е недопустимо“, разказва почерненият родител.

Бащата и майката разказаха и пред бТВ и Нова телевизия какво се е случило в болницата.

„Лекарите препоръчаха да остане за през нощта, за да минат през пътека всички скъпи изследвания. Настаниха го, той изглеждаше добре”, разказва майката Калина Дафчева.

Два дни по-късно, на обяд, родителите са уверени, че синът им ще бъде изписан до дни, защото се подобрява. Когато го посещават в болницата, те заварват безжизненото му тяло. „Реших, че спи, защото хъркаше. Когато погледнах лицето му, видях, че на възглавницата има петно, а от устата му излизаше секрет, направо се ужасих. Разтресох го, опитвайки да го събудя. Той дишаше, имаше сърдечен ритъм”, споделя още Калина.

„Отидох до дежурната стая, която беше на 4-5 метра от стаята на детето ми. Викнах им бързо да повикат лекар, защото жена ми не може да събуди детето. Една от сестрите стана и ми каза: „Спокойно, бе, господине, ние му дадохме по-силно обезболяващо. Затова спи и не можете да го събудите”. И тръгна бавно към стаята. В момента, в който влезе, и тя разбра, че нещо се случва. Тогава започнаха да правят животоспасяващи процедури”, допълва Йордан Дафчев.

Родителите все още не знаят какво лекарство е получил синът им. Предполагат, че той е аспирирал течностите, които е повръщал, тъй като лекарството е парализирало мускулите му и не е можел да преглъща. Лекарите опитват да спасят живота на момчето 15 минути.

„Чувах, че докторът иска да му сложат две дози адреналин. Това значи, че сърцето му спира. Бях на метър от леглото, не исках да излизам. Аз наблюдавах всичко. Лекарят не спираше да прави сърдечен масаж, два пъти каза на сестрата да аспирира. Абокатът му беше изваден и оставен на шкафа. Търсиха венозен път през крака му, но не успяха да намерят. Над трупа на детето ми докторът каза: „Моите съболезнования, случва се”, споделя майката Калина.

Според родителите обаче това, което се е случило, е безотговорност. По техните думи лекарите не са им дали информация за причината за смъртта. Те не са потърсени от персонала, които напускат стаята. „Този персонал се изгуби. 2 часа и половина стояхме над тялото на детето ни. Нямаше кой да дойде и да каже какво ще се прави“, казва още Йордан.

„Събрахме му ръцете и краката и го завихме с един чаршаф. Това беше обяснението – случва се. Знаете ли какъв коментар направи лекуващият лекар д-р Райков: „Знам какво ме чака сега, ще ме влачите по съдилищата“. И си излезе“, допълва Калина.

Започнало е разследване от прокуратурата и от ръководството на болницата за проявена небрежност. А родителите искат единствено справедливост и други хора да не попадат в тяхната ситуация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html