17 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

„Галъп“: Близо половината българи не смятат да се ваксинират

45% от българите казват, че не са се ваксинирали срещу Covid-19 и няма да го направят, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“. Около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани, а още толкова декларират, че ще го направят, съобщава БНР.

Така, в крайна сметка, обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата – нито се е ваксинирала, нито смята да го направи, посочват от „Галъп“.

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. Кои са те? Оказва се, че най-забележимият критерий в тази група е, че в нея са в по-голяма степен представени хора, които твърдят, че вече са боледували.

Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорилите „не съм се ваксинирал/а, но ще го направя“, делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респективно, не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.

45,1% избират опцията „Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус“. Въпросните 45%, отказващи ваксинация, се равняват условно на близо 2,5 милиона пълнолетни българи.

Делът от около 45% отказващи е устойчив в няколко вълни на изследване. Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация, отбелязват още от социологическата агенция.

Изследването е проведено в периода 2-10 септември сред 1007 души и е реализирано със собствени средства на агенцията, добавя БНР.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html