16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Заклет антиваксър почина от COVID-19 в Благоевград

48-годишен мъж, антиваксър, отричащ дори съществуването на коронавируса SARS-CoV-2, е починал днес от Covid-19 в Благоевград. Това съобщи директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов на заседанието на Областния кризисен щаб.

„Той е антиваксър, категорично е отричал съществуването на заболяването и се е съмнявал в ефективността на ваксините. Десет дни е бил вкъщи в тежко състояние. Не е приемал лекарства. В последните дни е потърсил лекарска помощ. За съжаление, изходът е летален. Приятелката му също е била положителна, влязла е в болница и го е изкарала леко“, каза още д-р Калоянов и призова за по-бързи темпове на ваксинация, съобщи БНР.

По думите му 86 061 са направените ваксини на територията на областта, с което заемаме седмо място в страната по брой имунизирани. Като процентно съотношение – 16.5%.

„Имаме достатъчно ваксини. На много от ваксините обаче скоро ще изтече срокът на годност, правят се постъпки и за дарения на съседни страни“, каза още той.

130 са новозаразените днес в областта, най-много са в Благоевград – 40. Заболеваемостта е 363 на 100 000 души. В болница са настанени 264 души, шестима от които са в интензивни отделения. Днес предстои да бъдат открити още легла за лечение на COVID болни в лечебните заведения от област Благоевград.

„За момента нямаме напрежение за липса на легла за хора, които желаят да бъдат хоспитализирани. Все още имаме колеги, които не са ваксинирани, както и такива, които отказват да влизат в COVID-отделенията, има и недостиг на кадри, което е проблем“, допълни директорът на РЗИ-Благоевград.

По думите на директора на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов в обучение от разстояние са 226-ма ученици. Карантинираните паралелки в Пиринско са девет – четири в Сандански и пет в Благоевград. Има единични случаи на карантинирани ученици заради положителен тест или заради контакт с болни.

„Към момента се справяме добре, осъществяваме контрол, всички училища спазват мерките и имат дезинфекциращи продукти“, каза още Златанов.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html