8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Как да не повторим грешката със Слави

Велизар ЕНЧЕВ*

Очакваме Кирил Петков и Асен Василев да отговорят на серия от въпроси, преди да се впуснат в предизборна надпревара със своя политически проект. Подобни въпроси не бяха зададени на „Има такъв народ“ както на изборите на 4 април, така и на 11 юли т.г.

В резултат на което Слави Трифонов получи подкрепа от електорат, който изобщо не бе наясно с вътрешно- и външнополитическата платформа на новата партия. На практика електоратът се сдоби с „котка в чувал“, без да знае дали тя е черна, бяла и… има ли изобщо котка в чувала.

Всъщност избирателите не знаят нищо за позицията на Петков и Василев към военните интервенции без правна санкция, към сепаратизма, македонизма, еврофедерализма, еврото, Истанбулската конвенция, приватизацията на военната индустрия, неизгодните концесии…

Ето важните въпроси към Кирил Петков и Асен Василев:

1) Трябва ли България да приеме еврото след три години? И възможно ли е най-бедната страна в ЕС да влезе в еврозоната, ако заплатите и пенсиите не се доближат поне до доходите в Гърция?

2) Подкрепят ли позицията на Слави Трифонов, който в интервю за „Монд“ поиска Европейският съюз да стане федерация, европейските държави да имат статут на региони, а цялата законодателна и изпълнителна власт да е в Брюксел. Тоест, добре ли е да има Европейски съединени щати?

3) Какво е отношението им към Истанбулската конвенция – одобряват я, защото това е искане на брюкселските чиновници, или я отхвърлят, като несъвместима с Българската конституция и с традиционните ни ценности?

4) Ако зависи от тях, ще приватизират ли военната индустрия в България? Ще позволят ли приватизация на държавни предприятия от забранителния списък?

5) Обмислят ли увеличаване на символичните концесионни такси на чужди компании, извличащи природни изкопаеми за стотици милиони, а плащащи само 1 процент от печалбата. Конкретно – биха ли започнали процедура по ревизия на неизгодния за нас договор с канадската компания „Дънди Прешъс“?

6) Подкрепят ли търговското споразумение с Канада (СЕТА), защитаващо интересите на канадски и други мултинационални корпорации? Приемат ли за нормално правото на корпорациите по този пакт да съдят и осъждат държави, застрашили печалбите им?

7) Трябва ли у нас да съществува институцията „частен съдебен изпълнител“, превърнала се в символ на съдебния терор над гражданите?

8) Ако след парламентарните избори на 14 ноември т.г. са в изпълнителната власт, ще отстъпят ли пред външния натиск и ще пуснат ли Република Северна Македония в ЕС, без преди това Скопие да се откаже от присвояването на културно-историческото ни наследство и заличаването на всичко българско по тези земи?

9) Какво е отношението им към войните в Ирак, Афганистан и Сирия? Трябва ли България да изпраща военни контингенти в мисии, извършени в нарушение на международното право и завършили безславно във военно отношение?

10) Стоят ли зад проекта „Три морета“, който е нова версия на антируския план на полския маршал Пилсудски от 20-те години на XX век? Как приемат резервите на Франция и Германия към проекта?

11) Да останат ли санкциите срещу Русия заради казуса „Крим“? Одобряват ли изявлението на служебния външен министър Светлан Стоев на международния форум в Киев, на който той нарече Русия „страна -окупатор“?

 

* Текстът е публикуван във фейсбук профила на известния коментатор, публицист, оратор и политик Велизар Енчев.

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html