16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Нинова чака да мине романтичният период на Петков и Василев

Корнелия Нинова, кадър БНТ

„Нека да им мине романтичният период. Чакаме ги на терена на истинската политика“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод създадената формация „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Нинова смята, че проектът „Петков-Василев“ много прилича на проекта на Слави Трифонов в началото. „Не просто се появиха едни нови хора, има еуфория. Много прилича на Слави в началото. Дежа вю – пак беше една еуфория, не излезе да каже какво предлага. Ние задавахме въпроси. Просто едно и също, затова искаме да изчакаме“, каза Нинова в интервю за БНТ.

Категорична е, че дълбоката промяна на модела още не е започнала и корупцията няма да се пребори със смяна на хора, а със смяна на същината на модела.

Нинова смята, че „Демократична България“ малко избързват с предложението за коалиция с „Продължаваме промяната“. „Може би виждат щета от новия проект. Ако „Изправи се БГ! Ние идваме“ не влязат в парламента, ако новият проект разцепи „Демократична България“ и може би бързат да се предложат – „вземете ни просто, за да влезем в парламента и да имаме места“. Ние ще подходим по различен начин, отворени сме за диалог, за търсене на решения, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да им видим програмата, идеите“, каза Нинова.

БСП искат от тях отговор на конкретни въпроси – като какво ще правят с Република Северна Македония, с националния суверенитет, ще отстъпят ли пред това РС Македония да бъде приета в ЕС, ако не изпълнява договора с България. Също така какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция.

Нинова е скептична и към посланието на „Продължаваме промяната“ – „с десни средства, леви резултати“. „Този лозунг е надпартиен, за нас е неверен, да не кажа по-силна дума. Опитът за обезличаване на идеологията на партиите би могъл да бъде и опасен. Размиването на идеологиите да няма ляво и дясно е риск. Още повече искам да видя практически как разбират това новите колеги,“ каза тя.

Нинова не се притеснява, че новият проект ще откъсне електорат от БСП. „Оттук нататък е състезание между нас на терена на политиката и по-добрият да спечели“, каза тя.

Смята, че за новия проект се е знаело предварително и че Петков и Василев са получили благословията на президента.

Нинова обаче заяви, че Националният съвет на БСП отдавна е взел решение да подкрепи на президентските избори Румен Радев и Илияна Йотова. В момента се извършва процедура по техния устав и по Изборния кодекс. До 26 септември трябва да протекат общинските конференции с номинации.

„В БСП решенията не се вземат от един човек и от върха, а през всички колективни органи и най-вече като се чуе гласът на симпатизантите на партията“, каза Корнелия Нинова.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html