16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Кирил Петков удари контра на Христо Иванов и Мая Манолова

Кирил Петков, кадър Нова телевизия

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков охлади желанията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и топ представителката на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова за предизборна коалиция и явяване на вота с общи листи. Той не иска подобно обвързване, тъй като не харесва нито десния уклон на хората на Иванов, нито начина, по който повечето хора в България приемат шумните акции на Манолова.

„Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общините ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво. Ние явно ставаме новият център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра – от най-ляво до най-дясно“, заяви Петков в интервю за Нова телевизия.

По думите му още другата седмица от новата формация сядат на преговори с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Що се отнася до „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, Петков се похвали че е работил добре с Мика Зайкова и Ива Митева. „Според мен от „Има такъв народ“ трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи. Бих се обадил на Зайкова и бих й казал: „Това искаме да правим. Ако мислите, че имате воля и ентусиазъм, заповядайте на разговори”, каза още бившият служебен министър на икономиката.

Петков отново подчерта, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

„Подкрепа от 9% на изборите е наистина сериозна. Не можах да повярвам, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои“, каза още Петков.

„Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Над един милион лева са ми спестяванията. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен“, обясни Петков, попитан с какви средства разполага.

На въпрос какви са отношенията му с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа той отговори следното: „Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм говорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки“.

Кирил Петков коментира и отношенията си с ДПС. „Имах интересен разговор с депутат от ДПС. Каза ми: „Харесваме твоите политики и виждания, но ние не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Аз му казах, че не го харесвам (Пеевски – бел.ред.), защото този човек, според мен, е източвал част от държавните пари“, каза Петков.

Във връзка с канадското гражданство той заяви, че на 20 август е бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена. „Важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога чужда държава ти издава бележка, а кога си подал молбата си”, уточни той.

Петков коментира и заплахите срещу Румен Спецов. По думите му ДАНС са били уведомени за това. „Лично Асен Василев ми каза, че Спецов е подал сигнал за заплахи срещу него“, коментира той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html