9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков хвърли оставка

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков е подал оставка днес. Причините все още не са известни, не са посочени мотиви в депозираната оставка. Герджиков напуска не само поста на председател на СОС, но и самия общински съвет. Герджиков е трети мандат начело на Столичния общински съвет. За първи път бе избран на поста през 2012 г., след като предшественикът му Андрей Иванов също подаде оставка.

С напускането на Герджиков от СОС приключва цяла ера в управлението на Столичната община. Кадърът на ГЕРБ неизменно ръководеше Столичния общински съвет в последните почти 10 години – на този пост е от януари 2012 г. Преди това бе два мандата общински съветник от ГЕРБ. Участва и в националния предизборен щаб на ГЕРБЗавършил е философия и политология.

Последният пост на Герджиков във „Фейсбук“ е от Деня на София – 17 септември. Тогава ГЕРБ вдигна шум за скандалното решение на 46-ото Народно събрание да си задели за паркиране голяма част от площада пред храм-паметника „Александър Невски“ под формата на „зони за сигурност“.

Зоните за сигурност не са нещо ново за парламента – те съвпадат с очертанията на два паркинга, които общината поиска да закрие. Столичната управа в лицето на Йорданка Фандъкова и Герджиков обвиниха депутатите, че присвояват една четвърт от най-емблематичния за столицата площад – „Св. Александър Невски“, както и голяма част от съседния площад „Д-р Желю Желев“. Решението на парламента е скандално, тъй като отново слага край на опитите тази красива част на София да стане най-сетне пешеходна, а не да бъде задушавана от автомобили. Възмущението на ГЕРБ обаче е лицемерно, тъй като докато те имаха мнозинство в парламента, Фандъкова не посегна на служебния абонамент за депутатските коли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html