5 C
София
събота, 4 декември 2021 г.

„Сиела“ и ЦИК се скараха за парите за машините за гласуване

Фирмата „Сиела Норма“ е поискала 1500 лева от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 млн. лева. Комисията обаче отказва да плаща и за наема на склада, а това пък струва 110 000 лв. на месец. Тази сметка представи в интервю за БНТ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, която осигурява машините за гласуване.

Машините все още са наша собственост и това не е опит за злоупотреба с права, подчерта Тодоров. Ние продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на машини. Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора или наистина да бъдем обезщетени, категоричен е той.

По думите му, проблемът е, че всичко е за сметка на фирмата. Машините, които са повредени ние ги подменяме, предполагам, че те са над 100. Случва се да се повредят при транспорт, някой път падат от по-голяма височина, може да се счупи екрана, знаете че на изборите някои умишлено бутаха машините, обясни Тодоров.

Според него ЦИК дължи пари и за наема на склада, който е 110 000 лева на месец. На въпроса, че това е твърде висока цена за наем, Тодоров обясни, че това са били възможно най-добрите цени, на които се е спряла фирмата му. Ние сме извършвали много подобни доставки – ние сме правили БУЛСТАТ регистър, система за управление на училищата и много други, допълни Тодоров. Категоричен е, че в тези случаи не е имало никакво сътресение.

ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни, не съм убеден и че имат разработчици, заяви Тодоров.

Шефката на ЦИК Камелия Нейкова ядоса честните частници от „Сиела Норма“, които препоръчаха ЦИК сами да си разработят софтуер

Той обясни, че фирмата му вече се е включила в офертата за услуги. Ние се включихме вече в поръчката за софтуер, подадохме оферта. Тя поръчката, всъщност, е адресирана само до нас, заяви директорът на „Сиела Норма“. Офертата е за 13 милиона и нещо, в момента водим преговори, допълни Тодоров.

За доставка на допълнителните 1600 машини за изборите на 14 ноември участват 3 фирми – „Сиела Норма“, „Смарт матик“ и държавната „Информационно обслужване“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html