16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Тръмп съди племенницата си и „Ню Йорк таймс“ за 100 милиона долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело за 100 милиона долара срещу отчуждената си племенница Мери Тръмп и вестник „Ню Йорк таймс“, съобщава БГНЕС. Причината е публикациите на данъчните декларации на бившия американски държавен глава.

В делото, заведено в окръг Дъчис, щата Ню Йорк, се казва, че репортерите на „Ню Йорк таймс“ Сюзън Крейг, Дейвид Барстоу и Ръс Бьотнер са провели „обширен кръстоносен поход, за да получат поверителната данъчна документация на Доналд Тръмп“.

„Подсъдимите са участвали в коварен заговор, за да получат поверителни и деликатни записи, които са използвали за своя собствена изгода и като средство за фалшиво легитимиране на публикуваните им творби“, се казва в делото, като се твърди, че те са „мотивирани от лично отмъщение. “

„Ню Йорк Таймс“ и тримата журналисти получиха „Пулицър“ през 2019 г. за разследването на финансите на семейство Тръмп, което според борда на наградата „Пулицър“ „развенчава твърденията му за собствено богатство и разкрива бизнес империя, изпълнена с укривания на данъци“.

Искът на Тръмп на 27 страници твърди, че репортерите на „Ню Йорк Таймс“ „безмилостно са издирвали племенницата му Мери Л. Тръмп и са я убедили да изнесе протоколите от адвокатската кантора и да ги предаде на вестника“.

Мери е дъщеря на най-големия брат на Тръмп – Фред Тръмп-младши, който почина през 1981 г. от усложнения поради алкохолизъм.

В мемоарите си от 2020 г. „Твърде много и никога достатъчно: как моето семейство създаде най-опасния човек в света“, тя разкри, че е основният източник за разследването на „Ню Йорк таймс“.

Репортерът Крейг написа в Туитър рано в сряда: „Почуках на вратата на Мери Тръмп. Тя отвори. Мисля, че това се нарича журналистика.“

Бившият президент иска 100 милиона долара обезщетение, както и всички приходи от книгата на племенницата си.

Президентите на САЩ не са задължени по закон да разкриват подробности за личните си финанси, но всеки американски лидер след Ричард Никсън го е правил, отбелязва АФП.

„Отразяването на случая с данъците на Доналд Тръмп от „Ню Йорк таймс“ помогна за информирането на гражданите чрез педантично информиране по тема от най-голям обществен интерес“, заяви Даниел Роудс Ха, говорителка на вестника: „Това дело е опит да се заглушат независимите новинарски организации и ние планираме енергична защита срещу него.“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html