8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Кои са загадъчните строители на статуите от Великденските острови

 

Ново ДНК изследване показва, че хора с общ произход са донесли дърворезбата в Рапа Нуи (Великденският остров) от други места. Но все още няма отговор на един основен въпрос относно заселването на островите. Учените все още не могат да разрешат загадката, защо след като са седели близо 2000 години в Самоа, Тонга и Фиджи, полинезийците са решили да преодолеят по вода хиляди километри на изток в търсене на нови земи.

Заселниците от Източна Полинезия преди близо 1200 години са пътували по обширна територия, установява ново генетично проучване. Групи с общо потекло може да са издълбали масивни статуи на най-източните острови, включително тези на Великденския остров.

Полинезийски пътешественици заселват острови в огромно пространство на Тихия океан в рамките на около 500 години, оставяйки генетична следа от маршрутите си, казват учените. Сравненията на ДНК на днешните полинезийци показват, че морските пътувания, стартирани от Самоа в западна Полинезия, се насочват на юг, а след това на изток, достигайки до Раротонга на островите Кук до около 830 г.

От средата на 1100-те до средата на 1300-те години хората, които са пътували по-далеч на изток и са се разселили до поредица от малки острови, наречени Туамот, са заселили и Рапа Нуи, известен още като Великденски остров, както и няколко други острова, разделени на хиляди километри един от друг по източния край на Полинезия.

На всеки от тези острови пътуващите строят масивни каменни статуи като тези, с които е известен Великденският остров. Това е сценарият, очертан в ново проучване от 23 септември, публикувано в Nature от биолога на Станфордския университет Александър Йоанидис и популационния генетик Андрес Морено-Естрада от Националната лаборатория по геномика за биологичното разнообразие в Ирапуато, Мексико.

Новият анализ обикновено се привежда в съответствие с археологическите оценки на човешките миграции в Източна Полинезия от приблизително 900 до 1250 г. И изследването предлага безпрецедентен поглед върху пътищата на заселване, които са се движели на разстояния над 5000 километра, казват изследователите.

Колонизацията на Източна Полинезия е било забележително събитие, при което огромна територия, около една трета от планетата, се обитава от хора в сравнително кратък период от време.

В новото изследване учените идентифицират ДНК сегменти с изключително полинезийски произход в 430 днешни индивида от 21 тихоокеански островни популации. Специфичните за острова генетични пръстови отпечатъци дават възможност на учените да реконструират пътищата на заселване въз основа на увеличаване на редки генни варианти, които трябва да са били резултат от преместване на малка група от един остров на друг и пораждане на нова, по-голяма популация с нови обрати на ДНК. Сравненията на общото полинезийско потекло между двойки индивиди на различни острови са използвани за оценка на това кога са настъпили заселванията.

Полинезийското потекло на всички острови с масивни статуи се проследява до един единствен остров в Туамотус, където изследователите са успели да получат ДНК на коренното население. Туамотус включва близо 80 острова, разположени между Таити на запад и други острови на север и изток, където заселниците правят прочутите статуи.

В крайна сметка предхождащо ДНК изследване предполага, че източните полинезийци се чифтосват с южноамериканци, но не е ясно дали южноамериканците са прекосили океана до Полинезия или полинезийците са пътували до Южна Америка и след това са се върнали.

Заключенията на Йоанидис и колегите му обикновено подкрепят предишни сценарии за заселване на Полинезия, но съществуват някои различия между техните генетични връзки. Новият ДНК анализ пренебрегва масови контакти, възникнали в Източна Полинезия в ранните етапи на заселване. Анализите на тясно свързани източни полинезийски езикови диалекти и открития на каменни оръдия на труда, които са били транспортирани от един остров до друг, показват значителни пътувания и търговия в целия регион през това време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html