4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Опасения от предколеден хаос в магазините на Острова

Фалитът на енергийни доставчици и на големи вериги магазини може да доведе до криза, много по-голяма от тази преди пандемията от ковид във Великобритания

Около 1,5 млн. британци са засегнати от фалита на енергийни доставчици.  След вчерашния фалит на Avro Energy и Green техните около 850 000 клиенти ще бъдат прехвърлени към други доставчици, повечето от които са с по-високи тарифи. Енергийната криза, новите правила след Брекзит и липсата на работници ще доведе до фалити и на търговски вериги. Още отсега най-голямата верига супермаркети във Великобритания Tesco предупреди правителството, че се опасява от паническо пазаруване преди Коледа, тъй като недостигът на шофьори на камиони води до празни рафтове по магазините.

Търговското списание „The Grocer“ цитира представители на Tesco, които са заявили по време на среща с новия специален правителствен отдел за храни и напитки, че положението може да стане далеч по-лошо, отколкото презапасяването в началото на пандемията от коронавируса миналата година.

От Tesco предлагат бонуси от 1000 паунда за новопостъпили шофьори от лятото, но все още имат около 800 вакантни места. От веригата предупреждават, че проблемът засяга цялата индустрия и опитите на различни търговци на дребно да наемат шофьори от едно и също място е нещо като „местене на столове от едно място на друго“.

От Tesco призоваха за временно облекчаване на миграционните правила, така че работници от чужбина да могат да идват по-лесно, за да се реши проблемът. Асоциацията на тежкотоварните превозвачи твърди, че има недостиг от около 10 000 шофьори.

Националният съюз на фермерите изпрати съвместно писмо от различни браншове в хранително-вкусовата промишленост до премиера, в което го призовават за издаване на така наречената „12-месечна възстановителна Covid виза“, което ще позволи на компаниите в снабдителната верига да запълнят ключови позиции като краткосрочен отговор на недостига на работна ръка.

От съюза заявиха, че в хранително-вкусовата промишленост има около 500 000 вакантни места.

Директорът на Отдела за търговията на дребно към Ofgem Нийл Лоурънс заяви, че защитата на клиентите е приоритет номер едно. Наложеният таван на цените от регулатора също ограничава тарифите на компаниите за гражданите.

Енергийните доставчици обаче се оплакват, че при това положение изнемогват и понасят тежки загуби. Доста от по-малките фирми вече фалираха. Изчислява се, че около 1,5 милиона потребители вече са потърпевши от тези фалити.

Енергийният пазар във Великобритания бе засегнат на практика още преди последното покачване на цените на природния газ.

От повече от 70 енергийни доставчици в страната през 2018 година в момента са останали малко над 30. Експерти предричат, че до края на годината ще останат само 10.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html