20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

В Пловдив започна „Седмица на Димитър Димов“

Снимка: Culture in Plovdiv

В Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив до 3 октомври може да бъде разгледана изложба, озаглавена „Литературната аптека на Димитър Димов“. Ще бъдат изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов.  Ще бъдат представени снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов”, отразяващи периода на престоя му в град Пловдив.

Проявите, посветени на писателя и неговата творба, ще завършат с литературно четене на романа „Тютюн“. В навечерието на Европейския ден на езиците 26 септември, на 24 септември в 13.00 часа в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.

Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив. Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив организират поредицата от събития, посветени на автора и неговия роман по повод навършването на 70 години от издаването на романа „Тютюн“ на любимия на поколения българи писател Димитър Димов. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html