20.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Трета доза ваксина за по-тежките случаи и онкоболни

Проф. Ива Христова

Експертният съвет на Националния център по заразни и паразитни болести е препоръчал на здравното министерство да разреши поставянето на трета доза ваксина, но само за някои определени пациенти, каза в предаването на Би Ти Ви „Тази сутрин“ директорът на центъра проф. Ива Христова. Тя обаче ще се поставя на определена категория пациенти: хора, които не дават добър имунен отговор, хора с понижен имунитет, с онкологични заболявания, на определени терапии.

„Трябва да правим разлика между бустерна и трета доза ваксина. Бустерната доза се поставя 6 месеца след втората игла и тя може да се прилага и за по-широк кръг пациенти. Допълнителната доза обаче е за онези пациенти, които не дават добър имунен отговор – хора с имунен дефицит, онкоболни, хора над 65 години“, каза Христова.

Тя предположи, че скоро ще навлезем в ново плато на заболеваемост, след като преди около 3 седмици е имало такова. После обаче нивата са тръгнали нагоре. „Това че някак си свикнахме с коронавируса ще доведе до там, че тази зима ще има и други грипни вируса за разлика от миналата зима“, каза още Христова.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html