13.9 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Напрежение в СОС след оставката на Елен Герджиков

Общинските съветници в София избират днес председател на градския парламент на мястото на подалия оставка Елен Герджиков от ГЕРБ. Решението за това беше взето с 45 гласа „за“ срещу 14 „против“.

Мястото на Герджиков като общински съветник зае Миглена Атанасова, която положи клетва. „Демократична България“ (ДБ) и независимият Борис Бонев от „Спаси София“ се възмутиха от начина, по който Герджиков бе отстранен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера той обяви, че Герджиков е подал оставка по негово настояване, защото не защитил партията от обвиненията на „Спаси София“, че столичният градски транспорт е пред фалит заради лошо управление на кмета Йорданка Фандъкова. По думите на бившия премиер той не се справял с работата и оставял общински съветници „да си правят кариера на гърба на ГЕРБ“.

Общинските съветници от ДБ категорично отказаха днес да бъде гласуван нов председател на СОС, който да замести Герджиков. Борислав Игнатов, председател на групата на ДБ, е оттеглил подписа си за гласуване на нов председател на Столичния общински съвет: „Бях потресен от изказването на г-н Борисов, който каза, че лично той е уволнил и накарал г-н Герджиков да подаде оставка, което за мен е скандално, недопустимо. Не може, който и да е, партиен лидер, владика или какъвто и да е друг пост и ранг в обществото да уволнява когото и да е, който е пряко избран от избирателите“.

Борис Бонев обвини колегите си от групата на ГЕРБ-СДС в лицемерие: „Председателят на Общинския съвет е вторият най-важен човек в Столична община. Неговата оставка, неговото уволнение се случи от един партиен лидер. А какво казва кметът на София? Къде е г-жа Фандъкова?! Защо мълчи и не я ли интересува, че някой се меси в работата на Столичната община и Общински съвет?! Защо вече втори ден тя нищо не е казала след подаването на оставката при положение, че в предизборната кампания изключително категорично твърдеше, че Елен Герджиков и Малина Едрева на всяка цена остават в екипа ѝ, защото е много доволна от тях“.

От своя страна Малина Едрева, председател на групата ГЕРБ-СДС, бе категорична, че общинските съветници работят активно за развитието на града и няма от какво да се срамуват, в това число и Елен Герджиков. Кой ще бъде новият председател на Столичния общински съвет ще стане ясно по-късно днес. ГЕРБ са номинирали за поста председателя на постоянната комисия по бюджет и финанси към общинския съвет Георги Георгиев. От ДБ заявиха, че ще обжалват избора.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html