20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Празни рафтове чакат британците, ако не решат дефицита на работници

Новите правила след Брекзит и Ковид пандемията отварят широко ножицата за недостиг на работна сила във Великобритания, което особено остро се усеща в хранително-вкусовата промишленост. Как да се реши проблемът – с внос на работна ръка или търсене на местни кадри? Недостигът на 100 000 шофьори може да остави супермаркетите с празни рафтове.

Британският министър на околната среда Джордж Юстъс заяви, че правителството разглежда варианти за справяне с недостига на работна ръка в хранително-вкусовата промишленост. Ръководители в бранша предупредиха, че страната я очаква „паническо пазаруване и празни рафтове“ с наближаването на Коледа, ако не се реши проблемът с вакантните работни места.

До този момент правителството упорито настояваше работодателите да инвестират в местна работна сила за решаването на проблема с недостига на работници, така че за първи път има изявление на министър, че започва да се мисли в друга посока.

Тревожни сигнали идват не само от хранително-вкусовата промишленост. Брекзит, Ковид-19 и задаващата се енергийна криза предвещават трудна зима. Националният фермерски съюз отново призова за издаване на временни визи за чужденци, което ще улесни работодателите да наемат работна ръка.

По данни на съюза в хранително-вкусовата промишленост има поне 500 000 свободни работни места. Голяма е кризата и с шофьорите на камиони – недостиг от около 100 000. Вчера няколко бензиностанции на „Бритиш петролиъм“ бяха затворени именно поради недостига на шофьори на цистерни за зареждането им с гориво.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html