20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Полицаят, осъден за смъртта на Флойд, обжалва присъдата

Бившият американски полицай Дерек Шовин, обвинен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 г., обжалва присъдата си от 22 години и половина затвор. Това става ясно от огласени вчера съдебни документи, предаде Франс прес. Смъртта на Флойд предизвика най-големите протести, придружени с палежи и погроми над магазини и частни домове в САЩ. Флойд почти бе канонизиран и негови статуи има в Америка и Европа.

Дерек Шовин е подал апелативна жалба срещу 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правосъдието в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не е разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса. Присъдата срещу Шовин бе посрещната с облекчение в страната, която се страхуваше от ново нажежаване на атмосферата, ако той излезе свободен от съдебната зала.

Преди Шовин само десетина полицаи в САЩ са били наказвани със затвор за предизвикване на смърт, при изпълнение на служебните си задължения. На 25 май 2020 г. 44-годишният полицай Дерек решава да арестува Джордж Флойд, заподозрян, че е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Заедно с още трима колеги той го просва по корем и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо десет минути въпреки хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, дори когато пулсът на задържания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвиква масови протести срещу расизма и полицейското насилие. Шовин уверява, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни заподозрени.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html