16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Талибаните продължават практиката рязане на крайници за кражба

Талибаните планират да се придържат към практиката на отсичане на крайници като наказание за кражба. Това съобщи в четвъртък Associated Press, позовавайки се на един от основателите на радикалното движение, мула Нурудин Тураби. Според талибанското ръководство това имало „възпиращ ефект“.

AP припомня, че след идването си на власт в Афганистан през 1996 г. талибаните установяват режим, основан на стриктното прилагане на нормите на ислямското право. За нарушаване на реда бяха въведени тежки наказания – отсичане на крайници, пребиване с камъни, публични екзекуции.

Тураби, който е бил министър на правосъдието в бившето талибанско правителство и сега ръководи затворническата служба, заяви, че отсичането на крайници има „възпиращ ефект“.

„Отрязването на ръцете е изключително необходимо от съображения за сигурност“, каза той в интервю за AP. Според него сегашното талибанско правителство все още не е решило дали да изпълнява наказанието публично; ще бъде взето решение по този въпрос.

„Всички ни критикуваха за наказанията на стадиона, въпреки че никога не сме казвали нищо за законите на другите хора и мерките за наказание“, заяви по-рано говорител на талибаните. Тураби подчерта, че талибаните ще се „ръководят от исляма, а законите ще бъдат в съответствие с Корана“.

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта на тази година САЩ обявиха, че ще изтеглят въоръжените си сили оттам. На 15 август радикалите влязоха в Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани напусна републиката. На 6 септември талибаните обявиха установяването на контрол върху цялата афганистанска територия, а на 7 септември обявиха състава на временното правителство.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html