20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Кампанията в Германия приключи, кой ще спечели изборите в неделя?

Армин Лашет, кандидат за канцлер на ХДС/ХСС, сн. n-tv.de

Заключителните митинги на основните претенденти за следващия канцлер се проведоха снощи в Германия. Така приключи и предизборната кампания преди утрешните (на 26 септември) парламентарни избори в страната. Те слагат край на ерата Меркел след 16-годишно управление.

Армин Лашет трябва да спечели изборите, за да остане Германия стабилна. Този призив отправи оттеглящият се канцлер Ангела Меркел на заключителния митинг на ХДС/ХСС.

„Кой ще иска да ни сътрудничи, ако кажем, че не приемаме два процента от брутния вътрешен продукт да отидат към бюджета за отбрана, както правят останалите? И, че не искаме да увеличим бюджета за сигурността? Никой няма да иска да ни сътрудничи. Защото никой няма да разбере, че има страни в много по-лошо социално положение, които отделят повече средства за отбрана. Ето защо има значение кой ще управлява Германия“, заяви Меркел.

Сондажите обаче сочат, че социалдемократите печелят един процент повече подкрепа от консерваторите, два дни преди парламентарните избори. Кандидатът на партията Олаф Шолц, който е и настоящ финансов министър, отправи критики към опонента си Лашет заради възгледите му по отношение на бъдещата финансова политика.

„Идеята да се намалят данъците за хора като мен или за онези, които печелят дори повече от министър, което ще струва 30 милиарда евро годишно, показва, че някой не може да смята и не разбира нищо от финанси. Показва също липса на солидарност, това е напълно остаряло виждане“, допълни Олаф Шолц, кандидат на Социалдемократическата партия.

Социолозите отреждат 16% подкрепа за Зелените, които остават далеч зад социалдемократите, които получават 26% и консерваторите – с 25%.

„Нека заедно да вземем бъдещето си в ръце. Имаме силата и се нуждаем от повече гласове. Нека обновим Германия“, каза още Аналена Бербок, кандидат на Зелената партия. Зелените виждат като потенциални партньори за бъдещи коалиционни преговори Свободните демократи, на които социолозите отреждат 10 процента подкрепа.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html