11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Предвиждат 20% скок в цената на парното от януари

Еленко Божков, енергиен експерт, кадър Нова телевизия

Цените на електроенергията и природния газ в последните месеци растат главоломно. Засега бизнесът е този, който понася големия удар от поскъпването, макар че и крайните потребители са поразени от инфлацията в продуктите и услугите на пазара. Много по-трудно обаче се очаква да стане положението през предстоящия зимен сезон.

„От януари не ни очаква нищо добро с цената на парното. Всички приказки, че можем да се ограничим и да се съберем в 10-процентно увеличение, са прекалено оптимистични. Очаква ни поне 20% увеличение на цената”, прогнозира енергийният експерт Еленко Божков.

„Що се отнася до електрическата енергия за бита – има възможност увеличението да се ограничи в рамките на 2% до 3% заради повишаването на цената на електрическата енергия от топлофикационните централи”, каза още той.

„Сегашните цени на тока се понасят трудно от голяма част от хората у нас. Според мен ни очаква повече от тежък сценарий през зимата”, заяви от своя страна друг наблюдател на процесите в енергетиката – Васко Начев.

„КЕВР е последната точка, върху която трябва да се насочи вниманието в случая. Преди това всичко обаче минава през парламента. Когато имаше някакво предложение от КЕВР, в парламента всички скочиха и казаха, че няма да го приемат”, добави той.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html