16.8 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Социолози към Слави: Научи се да преговаряш!

Социолозите Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ и Димитър Ганев от „Тренд“, кадър бТВ

Основната отговорност за неуспеха на „Има такъв народ“ в отишлия си вече парламент, както и спадът в резултатите им в най-новите анкети се дължат на грешките и неумението, което те проявяват в преговорите с другите политически сили, а не в начина, по който социолозите измерват обществените настроена. Това заявиха пред бТВ социолози от „Алфа Рисърч“ и „Тренд“.

Слави Трифонов обяви в свой пост във Фейсбук, че социолозите не познават в своите прогнози преди и по време на избори. „Преди предизборната кампания за вота на 11 юли, както и почти през цялата предизборна кампания, социологическите проучвания на агенциите показваха първо място за ГЕРБ-СДС и второ място за “Има такъв народ”. На базата на своите екзитполове, социолозите даваха първо място на ГЕРБ-СДС и през целия изборен ден. И пак не познаха. Така че, ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет“, написа Трифонов.

Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ заяви, че избягва да спори с политици, като припомни, че от нейната агенция са предположили, че ще има фотофиниш на изборите от 11 юли и прогнозата им се е сбъднала.

„При екзитпола питаме: „Кога взехте решение за кого да гласувате?“. Решението идва или в самия ден или в последните няколко дни. Никога не сме казвали, че нашите прогнози са резултатът. Няма нищо по-логично от това един политик като види, че доверието в неговата формация спада, да се опита да го повиши по някакъв начин и да каже: „Не е вярно“, коментира Димитър Ганев от агенция „Тренд“ и допълни, че има фактически неточности в публикацията му“.

„Преди изборите на 11 юли имаше 60% очакване, че ще се състави правителство. Основната отговорност падаше върху ИТН като първа политическа сила. Разочарованието от начина, по който се водеха преговорите и резултата – водят до съществен спад“, каза Димитрова.

Ганев се съгласи, че това е причината за негативната тенденция в доверието към партията на Слави Трифонов.

Новата формация на Петков и Василев

На въпрос дали новата формация около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще пожъне успех на предстоящите парламентарни избори, Димитрова обясни, че основният въпрос е за резултата на ИТН и „Продължаваме промяната“.

„Тези проекти са антиподи. От комуникационната стилистика до същността на партиите. В единия случай виждаме един сърдит лидер, който наставлява чрез „Фейсбук“ постове. От другата страна – един лидер, който не спира да „пръска“ чар, усмивки и който не се кара, а съблазнява с кафе и мекици. Това са два коренно различни проекта, които за кратък период прегрупират политическото пространство“, заяви социологът.

„Според мен има и една качествена разлика – в предишните две Народни събрания „Демократична България“ успя да си извоюва статута на формация, която може да легитимира определена коалиция или форма на управление. Различното е, че ДБ губи контрола на този статут. Петков и Василев са вторият субект, който може да легитимира следващ редовен кабинет“, коментира Ганев.

Какво показват проучванията на двете агенции?

Изследването на „Алфа Рисърч“ е финансирано от самата агенция и е проведено между 8 и 15 септември сред 1017 пълнолетни граждани чрез пряко интервю. То показва, че ако изборите бяха днес първа политическа сила щеше да е ГЕРБ с 21,1%, ИТН – 16,9%, БСП – 16,5%, ДБ –13,2%, ДПС – 9,6%, „Изправи се БГ! Ние идваме“ са на ръба с 4,1%.

Социологическо проучване на „Тренд“ е направено по поръчка на вестник „24 часа“ между 8 и 15 септември чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст над 18 г.

Електоралните нагласи показват, че ГЕРБ-СДС събират най-голяма подкрепа (24,4%), на второ място са „Има такъв народ“ (17,5%) и трети – БСП (16,6%). Следват ДПС (9,3%), новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „Демократична България“ (8,5%). Под 4-процентовата бариера, но в рамките на статистическата грешка са „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html