20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Булгаргаз подпука Топлофикация София за 54 млн. лева

Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“, сн. БТА, архив

Газовата компания „Булгаргаз“ е завела поредно дело срещу „Топлофикация София“, като този път искът е за 54 милиона лева, стана ясно от изявление пред БНР на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. По негова информация в момента просрочените задължения на столичното дружество за закупен природен газ са общо 105 млн. лева.

„Причината за новото дело на „Булгаргаз срещу „Топлофикация София“ е, че те не платиха дълга по старото дело“, каза Павлов. Той напомни, че през юли „Булгаргаз“ заведе дело за 71 милиона лева. „Топлофикация“ изплати 36 милиона лева, останаха 35 милиона лева, които трябваше да се изплатят до седми септември.

„Получихме писмо от „Топлофикация София“, с което те поемат твърдия ангажимент да се разплатят до 17 септември. Това писмо беше изпратено до абсолютно  всички отговорни институции – премиер, Столичен общински съвет, до всички държавни институции. След това постъпиха плащания до 10 милиона, но в крайна сметка те не се изплатиха и „Булгаргаз“ беше принуден отново да заведе дело, този път за 54 милиона лева, тъй като старото дело още определението на съда не е влязло в сила и ние не можем остатъка от дълга да го включим в новото дело“, казва Николай Павлов.

Целта на делото по думите му е „да се осигурят паричните потоци на „Булгаргаз“, за да може да се обезпечат доставките, да се заплатят авансово на руския и на азерския доставчик“. „Влизаме в есенно-зимният сезон. Ние сме длъжни да предприемем действия за събиране на вземанията, включително и чрез запор на сметки“, посочва изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html