9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Ето как филмите на ужасите ни действат като лекарство

сн. Pixabay

Психолози от Чикагския университет в САЩ са установили, че гледането на филми на ужасите може да помогне на хора с тревожно разстройство – състояние на постоянна тревожност, което продължава месеци и дори години, съобщава БТА.

Подобен подход за подобряване на емоционалното състояние се обяснява с факта, че когато е в очакване на нещо плашещо, човек инстинктивно се опитва да избяга от източника на дискомфорт. Когато опасността изчезне, настъпва отпускаща реакция и организмът се връща към нормалното си състояние, пише на сайта на учебното заведение.

Особеността при хората с тревожно разстройство е, че възприемат всекидневни събития като заплаха. Поради това те не могат да се успокоят и да постигнат хармония. Филмите на ужасите предоставят отлична възможност за изработване на описания механизъм в безопасна среда.

Гледането на филми на ужасите освен това помага да се тренира психиката. Благодарение на тях човек разбира, че причините за безпокойството често са измислени – точно като чудовищата на екрана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html