20 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

ИТН чакат Кристалина Георгиева да се кандидатира за президент

Любомир Каримански, Има такъв народ, кадър бТВ

Кристалина Георгиева е посещавала публични институции в България и причината е, че може да е търсила да се кандидатира за управител на Българската народна банка, а даже и за президент на България. Бомбата хвърли в интервю за бТВ икономистът и депутат от „Има такъв народ“ в 46-о Народно събрание Любомир Каримански.

„Нямам конкретна информация с кого се е срещала, може би целта е била да се обсъди политическата ситуация в България, икономическото състояние на страната и евентуално кадровата обезпеченост на много от различните публични и регулаторни постове в страната. Може би достатъчно добрите й познанства може да повлияят на тази обезпеченост“, допълни той.

Каримански обясни, че според него причината е разразилия се скандал около Георгиева за миналото й на директор в Световната банка, като според него тя търси друга позиция, която да е в нашата страна.

Той изрази и предположения, че Георгиева е имала срещи и с отделни парламентарни групи за „най-високия пост в държавата“. „Това е въпрос, който може да се зададе към отделна парламентарна група, на чийто лидер тя препоръча да спи на пухена възглавница“, каза той.

Икономистът каза, че не вижда защо тя да не може да оглави БНБ, стига да е в течение с процесите в страната, но и при едно условие. „Много е важно да има почтеност на всяко ниво, дори и гуверньора на БНБ трябва да отговаря на думата почтеност. Трябва да си зададем въпроса дали я има при нейното управление и скандала, който в момента има в Световната банка“, заяви политикът.

Любомир Каримански коментира и въпроса с нарастващата инфлация и рекордните цени на тока у нас, като обясни, че в момента държавният бюджет изостава в своята разходна част, но в него има пари за подпомагане на бизнеса.

„Има възможност и резерви, специално за енергетиката благодарение на т.нар. повишени проценти на дивиденти в енергетиката, за да могат да се компенсират и субсидират малкият и средният бизнес, които имат нужда от това“, разясни икономистът.

Според Каримански новината, че Асен Василев е завел съдебен иск срещу заместник-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заради твърденията му от парламентарната трибуна за кражба на интелектуална собственост, няма да се отрази на работата между ИТН и „Продължаваме промяната“ в евентуалния бъдещ парламент.

„Това са частноправни отношения и смятам, че нямат никакво отражение върху това как ние водим политиката си. Можем да работим заедно, с Асен Василев работейки бюджета имахме почти пълен синхрон“, изрази надеждите си той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html