17.4 C
София
понеделник, 8 август 2022 г.

Краят на една ера: Германците избират приемник на Меркел

Избори в германия, сн. АФП

След цели 16 години на поста Ангела Меркел се оттегля от канцлерското място, а изборите, които се провеждат днес в страната ще определят нейния приемник. 60 милиона германци имат право на глас на федералните избори започнали рано сутринта, но според социолозите близо една трета от тях не са решили за кого ще гласуват – това прави прогнозите до последния момент непредвидими.

Тримата водещи кандидати за канцлер за Германия са християндемократът Армин Лашет, социалдемократът Олаф Шолц и Аналена Бербок от партията на зелените.

„Двете големи политически партии – Християндемократическият съюз и Социалдемократическата партия губят от подкрепата, която имаха в миналото и ще бъдат необходими повече от две партии, за да се състави управленска коалиция. Това е почти сигурно. Коалиционните разговори ще бъдат сложни и вероятно ще отнеме известно време. Все още е абсолютно невъзможно да се предвиди какво може да стане. Възможни са няколко коалиции, няколко партии са с близки резултати и прогнозите са много трудни“, заяви Йоханес Грьобел, анализатор в Центъра за европейски политики.

„За първи път мисля, че ще станем свидетели и на трипартийна коалиция. Проучванията засега показват, че или Лашет, или Шолц имат шансове за канцлерския пост, а Зелените ще се очаква да играят роля в следващата коалиция, същото важи и за либералите от Свободната демократическа партия“, допълни Рафаел Лос, анализатор в Европейския център за външна политика.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html