9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Новият шеф на ББР заварил банката без никакъв контрол

Цанко Арабаджиев, изп. директор на ББР, кадър БНТ

Първото нещо, което заварих при стъпването си в Българската банка за развитие (ББР), е корупция, безстопанственост, отчайващо управление – „всички контролни механизми на банката бяха изключени“. Това заяви в интервю за предаването „Бизнес.БГ“ на БНТ изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев.

Няколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата, колко е ощетена банката и тоя процес е вече към края си. Имаме много добра представа в момента какво се е случвало в банката, как тя е ощетена, ще има и сигнали до прокуратурата, закани се той.

По думите му за 2020 и 2021 година общата загуба за банката ще бъде към 250 млн. лева.

„Заварихме едни кредити, за които сега тепърва ще говорим, заварихме договори с трети страни, които са изключително неизгодни за банката, заварихме други договори, които са 100% авансово плащани, хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на огромни заплати, а нищо не правят“, допълни Арабаджиев.

Според него от общо 8 кредита в момента 5 са в гратисен период по главница, т.е. нямат задължения да плащат главница. От тези 5, 4, тъй като са по мораториума на БНБ ковид помощи, не плащат дори лихви, „така че кредитите са редовни, доколкото могат да бъдат, нямайки преки ангажименти за плащане“.

Директорът на банката посочи, че първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври. И едва през следващата година ще стане ясно доколко могат да си обслужват задълженията, така както са планирани.

Един от всичките тези осем кредита не си изпълнява ангажиментите. Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч напред в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен, или не.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html