21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Хванаха Мартин Заимов да уврежда Паметника на съветската армия

Мартин Заимов, сн. БГНЕС Архив

Бившият зам.-шеф на БНБ Мартин Заимов е бил арестуван сутринта за хулиганство и отведен в Първо районно полицейско управление, съобщи „Монитор“. Причината е, че е замазвал буквите по паметника на Съветската армия в София.

По-рано през деня се появи съобщение, че около 8,30 ч. полицаи са задържали 59-годишен мъж, докато се опитвал да заличи надпис от Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София. На мястото на инцидента са пристигнали три патрулки, шест от позлатените букви с варак са били замазани с бронзов спрей.

Организаторите на събитието, привърженици на демонтирането на монумента, сред които Иво Инджев и Кубер Сапарев, потвърдиха, че арестуваният е Мартин Заимов. Той е бил задържан в Първо РПУ, но в ранния следобед е освободен.

„Задържаха „извършителя“ Мартин Заимов, член на нашата неправителствена организация“, обясни в блога си Иво Инджев.

„Опитът ни с Мартин Заимов да прикрием позорния златен надпис със сива боя завърши на петата минута с две патрулки и шест служители на полицията. Ех, ако така хващаха и измамниците и крадците…“, написа във Фейсбук Кубер Сапарев.

По-късно самият Мартин Заимов обясни, че е искал да заличи лъжливия надпис. Според него имало лъжи.

„Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Тук лъжите са две. Първо не е Съветската армия, а Червената армия. Това е фактология. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това може би не ви интересува, но има значение за наличието или загубата на свобода.

Втората е, че ни е освободила. От 2 септември 1944 г. ние имаме радикално ново правителство на Константин Муравиев, тоест от кого се освобождаваме, имаме ново правителство, което е анти всички предишни правителства и със сигурност против Германия, защото й обявява война. Защо трябва да ни се обяви война на 7 септември или на 9 септември. Втората лъже е, че сме били освободени, не сме били.

Третата лъжа категорично е признателния български народ. Няма как да си признателен за цената, която си платил, просто това не е възможно. Дори най-вярващите комунисти, през 60 и 70 те години, ако сте ги попитали какво стана с вашата вяра, щяха да кажат въобще не е това, което си мислихме“, обясни той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html