5.7 C
София
петък, 3 декември 2021 г.

Етичната комисия на СУ: В книгата на Петър Илиев е налице плагиатство

„В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.“ Това е становището на Етичната комисия на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщиха от университета.

Ректорът е отправил искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие.

Петър Илиев беше спряган за премиер, после за вътрешен министър в негласуваните проекти за правителства на „Има такъв народ“. Станислав Трифонов и неговите съпартийци първоначално го защитаваха от обвиненията в плагиатство, но след това го обявиха за „затворена страница“.

Тогава Слави Трифонов го представи като юрист, завършил магистратура в Софийския университет с пълно отличие, специализирал Английско търговско право и Право на Европейския съюз в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал и Американско право в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по конституционно право в СУ, доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Той е лауреат на отличието на „Адвокат на годината“.

В интервю за „Антени“ колежката му Наталия Киселова, от която Илиев е ползвал големи части като свои,  каза, че случаят с плагиатството е бил известен още през 2015г. на всички в ЮФ, но случаят е бил заметен.

След като стана кандидат на ИТН, отново излезе старият проблем с плагиатството. Петър Илиев издаде отново книгата си, от която липсваха 80 страници от първоначалния вариант. Оригиналната дисертация изчезна и бе открит съвсем случайно един брой от интернет групата „Правна лудост“.

Цялото съобщение на СУ:

По повод многобройни журналистически запитвания отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да съобщи следното:

Във връзка с постъпили сигнали Етичната комисия на Софийския университет извърши проверка по реда, предвиден във Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийския университет.

Въз основа на резултатите от проверката Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ.

Чл. 129, ал. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет:

(2) Прекратяването на трудовото правоотношение от Университета или по взаимно съгласие става със заповед на Ректора. Заповедта на Ректора се издава по предложение на факултетния съвет в случаите на:

1. невъзможност за осигуряване на определената норма на преподавателска заетост липса на възможност за прехвърляне или преквалификация в сродна научна дисциплина;

2. (изм. 2017 г.) установено по предвидения в закона ред плагиатство. Плагиатство е когато лицето представя чужди идеи, постижения, произведения или текст като свои собствени, чрез посочване себе си за действителен автор или непосочване на ползвания източник или действителния автор. При наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет избира комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотив.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html